Tervehdys!

Mitä tarkoittaa seuraava Maakaaren 34§ pykälässä oleva lause? "Jos kiinteistöä rasittaa ostajan perustama panttioikeus, ostaja saa purkaa kaupan vain maksettuaan myyjälle sen, mikä voidaan panttioikeuden nojalla periä kiinteistöstä" Jos oikeus päättäisi kaupanpurun toteutettavaksi, pitäisikö ostajan maksaa myyjälle kauppahinnan ja panttien arvon erotuksen jos panttien arvo on korkeampi kuin kauppahinta?

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Jos ostaja on perustanut kiinteistöä rasittavan panttioikeuden, ostaja saa vaatia purkua vain, jos panttikirjat palautetaan myyjälle, tai myyjälle maksetaan koko panttikirjan/kiinnityksen määrä. Ostaja ei siten voi käyttää velkansa vakuudeksi myyjälle palautettua kiinteistöä. Ostajan purkuoikeus ei kuitenkaan ole tällä tavalla rajoitettu, jos purkuvaatimus johtuu siitä, että ostajan saanto on julistettu tehottomaksi (saman pykälän 3 momentti).
Mainitsemallasi virkkeellä ei ole merkitystä, jos oikeus on määrännyt kaupan purettavaksi tai jos myyjä purkaa kaupan, sillä sen sisältönä on, ettei *ostaja* voi purkaa kauppaa ennen kuin on maksanut myyjälle mainitut maksut. Pykälän virkkeen tarkoitus on siis rajoittaa ostajan oikeutta *vaatia* kaupan purkua, silloin, kun hän on perustanut kiinteistön panttioikeuden.
Mainitsemassasi tilanteessa toimittaisiin siis siten, että suoritukset palautettaisiin puolin ja toisin eli ostaja palauttaisi kiinteistön ja myyjän tulee palauttaa ostajan purkuun mennessä jo maksama rahamäärä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]