Ostimme osakehuoneiston Helsingin Munkkivuoresta kesäkuussa 2017. Muutimme huoneistoon elokuussa ja kahden viikon asumisen jälkeen huomasimme, että huoneiston painovoimainen ilmanvaihto ei toimi. Taloyhtiö on ollut passiivinen ongelman selvittelyssä ja ratkaisemisessa. Teetimme omalla kustannuksella homekoira,- ja sisäilmatutkimuksen huoneistoon. Hiilidioksidiarvot korkealla ja rapusta virtaa kellarin homeista ilmaa huoneistoon. Kellarissa todettiin tarkastuksessa mahdollinen homevaurio. Huoneistoon on tulossa kaupungin terveystarkastus lähiviikkoina. Olemme koko perhe (vaimo minä ja 4-vuotias lapsemme) oireilleet huonon sisäilman takia kohta kolme kuukautta ja laittaneet omia rahoja tutkimuksiin ja korjaustoimenpiteisiin (biobe-venttiilin asentaminen keittiön ikkunaan). Tilanne tuntuu kohtuuttomalta ja jos olisimme tienneet tällaisista ongelmista ennen asunnon ostoa, emme olisi edes puoleen hintaan lähteneet asuntoa ostamaan. Monet tahot sanovat meille, että myyjä ei ole näistä vioista vastuussa, koska ne kuuluvat taloyhtiölle. Nyt muutamme pois ainakin siihen saakka kunnes ongelmat saadaan korjattua. Ensisijaisesti haluaisin purkaa kaupan, mutta onko siihen mitään perusteita? Entä omalla kustannuksella teettämämme korjaukset ja tutkimukset, olemmeko oikeutetut saamaan taloyhtiöltä niihin korvaukset. Taloyhtiö sanoo että emme ole, koska uuden venttiilin teettäminen vain meille rikkoo osakkaiden yhdenvertaisuutta. (Taloyhtiö siis ehdotti meille ratkaisuksi venttiilin teettämistä omalla kustannuksella). Venttiili ei ole ratkaissut ongelmaa.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Ostajalla on virheen perusteella oikeus hinnanalennukseen. Jos virhe on olennainen, ostajalla on oikeus purkaa kauppa. Ostajalla on lisäksi virheen perusteella oikeus saada korvausta vahingosta. Ostaja ei kuitenkaan voi laatuvirheenä vedota seikkaan, jonka hän olisi voinut havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan syntymistä. Ostajan on myös kerrottava virheestä ja vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa tai hän menettää oikeutensa vedota siihen.

Asuntokaupan voi purkaa homeen takia, jos virheen ja purun edellytykset täyttyvät ja ostaja vetoaa virheeseen oikein ja tarpeeksi ajoissa. Home katsotaan asunnon kaupassa laatuvirheeksi. Asunnossa on laatuvirhe ensinnäkin, jos se ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut asunnosta ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Asunnossa on laatuvirhe myös, jos myyjä on ennen kaupantekoa jättänyt antamatta ostajalle tiedon sellaisesta asuntoa koskevasta erityisestä seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon. Tällainen erityinen seikka voisi olla juuri home. Tilanteen virheellisyyttä arvioitaessa otetaan huomioon ostajan mahdollisuus havaita kyseinen virhe asunnon tarkastuksessa, myyjän tietoisuus ostajan asettamista erityisvaatimuksista sekä muut seikat. Jotta kyseessä olisi virhe, edellytetään myös, että laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

Jos virheen katsotaan täyttävän nämä edellytykset, ostajan tulee tehdä siitä virheilmoitus. Ostaja ei saa nimittäin vedota virheeseen, ellei hän ilmoita virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita. Kun arvioidaan, milloin virhe on havaittu tai milloin se olisi pitänyt havaita, ratkaisevana pidetään ajankohtaa, jona ostaja on päässyt tai hänen olisi pitänyt päästä selville virheen merkityksestä. Ostaja menettää oikeuden vedota virheeseen, jollei hän ilmoita virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kahden vuoden kuluessa siitä, kun asunnon hallinta on luovutettu hänelle. Jos asunto on jo kauppaa tehtäessä ostajan hallinnassa, kahden vuoden määräaika alkaa kuitenkin kulua kaupantekoajankohdasta.

Jos asunnossa katsotaan olevan virhe ja ostaja on tehnyt virheilmoituksen asianmukaisesti, ostajalla on oikeus pidättyä maksamasta jäljellä olevaa osaa kauppahinnasta. Ostaja voi purkaa kaupan vain, jos virheestä aiheutuu hänelle olennaista haittaa eikä muuta seuraamusta voida pitää kohtuullisena. Lähtökohtana purkuedellytyksiä arvioitaessa pidetään siis virheen merkitystä ostajalle. Huomioon otetaan kuitenkin myös purun vakavat vaikutukset myyjän taloudelliseen tilanteeseen. Jos homevaurion korjaaminen ei tule kysymykseen, home asunnossa voi oikeuttaa kaupan purkuun. Purku on kuitenkin viimesijainen keino, joten kynnys purkuun on korkea. Jos epäilet, että ostamassasi asunnossa on hometta, suositeltavaa on ottaa yhteyttä esimerkiksi Minilexin lakimieheen.



Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]