Olemme seurustelleet mieheni kanssa n. kuusi vuotta. Ensin asuimme kumpikin omissa asunnoissamme, sitten minä myytyäni omani asuin pari kuukautta hänen vuokra-asunnossaan, kunnes ostin uuden asunnon meille molemmille puolitoista vuotta sitten. Hän ei voinut osallistua ostamiseen, koska on työtön, eikä saa lainaa kun luottotiedot ovat menneet.
Kuulostaa pahalta jo kun kirjoitin tuon, olisihan minun pitänyt ymmärtää, ettei näin kannata tehdä. Nykyään hän juopottelee kotona joka päivä, kun minä olen töissä. Minä maksan kaikki laskut. Hän on minulle vihainen, kun ei tulojeni takia saa enää sossusta rahaa. Hän on siksi myös lyönyt minua. Olen kuulemma pilannut hänen elämänsä. Pois hän ei kuulemma voi muuttaa, koska ei saa asuntoa maksuhäiriönsä takia. Miten ihmeessä saisin hänet pois täältä?
Minilex
29 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Kysymyksestäsi ei käy ilmi oletteko päättäneet suhteenne vai jatkuuko avoliitto. Kysymystäsi käsitellään kuitenkin siitä näkökulmasta, että avoliitto on päättynyt – tai tulee päättymään.
Koska yhdessä asuminen on vakiintunut, ja koska mies asuu kysyjän asunnossa myös osoitetietorekisterin perusteella, on vaikeampaa saada miestä lähtemään, ellei hän tähän itse suostu. Vuokrasuhdetta teillä ei ole, sillä avoliiton perusteella tällaista ei synny, vaikka asunto on kysyjän omistama.
Entisellä avopuolisolla ei kuitenkaan ole oikeutta jäädä asumaan asuntoon jonka toinen omistaa.
Jos mies ei suostu muuttamaan pois, on ainoa vaihtoehto häätökanteen nosto käräjäoikeudessa. Häätö on pakkotoimenpide, jolla entinen puoliso voidaan poistaa asunnosta, jos hän ei suostu vapaaehtoisesti lähtemään. Omistaja voi siis nostaa häätökanteen tuomioistuimessa. Tuomion perusteella ulosottomies voi hätää puolison asunnosta.
Häätökanteessa kysyjän tulee vaatia tuomiota siitä, että mies pitää asuntoa oikeudettomasti hallinnassaan. Kun tätä häätökannetta ajetaan, on tuomioistuimen ensin arvioitava, onko avoliitto päättynyt. Tällöin riittää, että esimerkiksi kysyjä toteaa että avoliitto on purkautunut.
Jos teille jäi vielä kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä Minilexiin.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.