Hei, vanhempani ovat lahjoittamassa minulle asuntoa. Kyseessä on asunto-osakeyhtiöön kuuluva puutalo-asunto. Käsittääkseni kiinteistöä lahjoitettaessa lahjoituksen laatimiseen tarvitaan lahjakirjan tarkistava virallinen kaupanvahvistaja, mutta tarvitaanko myös tässä tapauksessa kun kyseessä on asunto-osake/osakkeet vai riittääkö pelkkä lahjakirja sekä lahjaveroilmoitus verottajalle?

1 vastaus


756 vastausta

Hei. Vain kiinteistöä lahjoitettaessa tarvitaan kaupanvahvistaja, kuten toimitaan myös kiinteistön kaupassa. Asunto-osakkeiden lahjoituksessa ei tarvita kaupanvahvistajaa, vaan riittää pelkkä lahjakirja sekä lahjaveroilmoitus verottajalle.

Lahjasta tulee maksaa lahjaveroa lahjoitushetken käyvän arvon mukaan. Käyvällä arvolla tarkoitetaan todennäköistä luovutushintaa eli hintaa, jolla asunto myytäisiin tai ostettaisiin tavanomaisessa kaupassa. Varojen arvostamiseen sovelletaan Verohallinnon ohjetta varojen arvostamisesta perintö- ja lahjaverotuksessa. Lisäksi veron määrään vaikuttaa osapuolten välinen sukulaisuussuhde. Sinun tapauksessasi asunto-osakkeen lahjaveron määrä lasketaan ensimmäisen veroluokan perusteella.

Kun asunto-osake lahjoitetaan rintaperilliselle, huomioon tulee ottaa myös ennakkoperintöolettama, jonka mukaan rintaperilliselle annettua tavanomaista suurempaa lahjaa pidetään ennakkoperintönä. Lahjanantaja voi kuitenkin erikseen määrätä, että lahjaa ei oteta huomioon ennakkoperintönä.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]