Olisin kysynyt että kun olemme mieheni kanssa avoliitossa, ollut n.20 vuotta. Meillä on yhteinen asuntolaina, molemmilla lainaa 50 prosenttia, mutta mieheni omistaa talon yksin. Miten käy erotilanteessa kummallekin? Talo on ostettu v.2004. Yhteisiä lapsia meillä on kolme.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos yhteydenotostasi!

Avioliiton purkautuessa avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan omaisuuden osituksessa. Avioliittolain mukaan osituksen piiriin kuuluu lähtökohtaisesti kaikki se omaisuus, joka puolisoilla oli ositusperusteen syntyessä. Mikäli puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan vain omaisuuden erottelu. Avio-oikeus saattaa puuttua avioehtosopimuksen takia toisen puolison koko omaisuuteen tai osaan siitä.

Tämä siis tarkoittaa, sitä että kaikki omaisuus, joka on kertynyt ennen avioliittoa ja avioliiton jälkeen on yhteistä, jollei esimerkiksi avioehtoa ole tehty. Myös mahdolliset velat jaetaan tasan niin, että juurikin erotilanteessa asuntolaina jaetaan puoliksi puolisoiden kesken. Jos on olemassa avioehto, jonka mukaan erotilanteessa talo kuuluu miehelle, ei tätä voida jakaa puoliksi. Jos kuitenkin avioehtoa ei ole, jaetaan lähtökohtaisesti kaikki omaisuus puoliksi suoraan lain nojalla.

On hyvä kuitenkin huomata, että ositusta on mahdollista sovitella, jos sen tulos johtaa kohtuuttomuuteen tai siihen, että toinen puoliso saa perusteetonta taloudellista etua.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]