Rakensimme omakotitalon yleiskaava-alueen ulkopuolelle vuosia sitten. Pian muuton jälkeen naapuri istutti kuusentaimia suoraan rajalle kysymättä meiltä tai edes jälkeenpäin mainitsematta raja-aitaa. Voimmeko samoin kysymättä naapurilta katkoa nuo kuuset, joista osa on jo kasvanut pitkäoksaisiksi ja mm. tukahduttavat tontillamme kasvavaa pylväskatajaa? Naapurilla ei ole aikomustakaan hoitaa aitaa edes omalta puoleltaan. Näköesteelle taas ei ole tarvetta, sillä kalliomuodostelman vuoksi suoraa näköyhteyttä naapurien välillä ei ole.

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi,

Lähtökohta istutuksiin sekä aitoihin on, että mikäli niitä haluaa esimerkiksi jakamaan tonttia, ne kuuluu pystyttää tai istuttaa omalle puolelle tonttia.

Ns. shikaanikiellon mukaan, joka määritellään laissa eräistä naapuruussuhteista (26/1920), naapurilla ei saa tuottaa haittaa tarkoituksenmukaisesti siten, että siitä seuraisi pääasiallista haittaa toiselle naapurille. Jos näin käy, naapurilla, joka tästä kärsii, on oikeus vaatia korvausta tuotetusta haitasta.

Sinulla ei ole velvollisuutta hoitaa naapurin aitaa. Jos kuusiaita aiheuttaa haittaa omille istutuksillesi, voit vaatia naapuria poistamaan aidan. Kuitenkin naapurisovun säilyttämiseksi kannattaa keskustella aidan hoitoaikeista sekä mahdollisuuksista sen kunnossapidon suhteen. Mikäli keskustelu ei auta, voit vaatia aidan poistamista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]