Hei

Puolison kanssa omistetaan 50-50 ja maksetaan asuntolainaa. Miten käytännössä menisi asuntokauppa jos puolisolta ostaisi hänen osuutensa ja pystyykö ns. Olemassa olevan lainan "siirtämään" toiselle? Kuitenkin molemmat jatkaisi asumista samassa taloudessa.

1 vastaus


Minilex

15 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Puolisot omistavat avioliiton aikana molemmat oman omaisuutensa. Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, jos sitä ei ole esimerkiksi avioehtosopimuksella suljettu pois. Avio-oikeudella on kuitenkin vaikutusta vasta avioeron vireille tultua tai toisen puolison kuoleman jälkeen toimitettavassa osituksessa.

Avioliiton aikana puolisoiden omaisuus on siis erillistä, eivätkä puolisot voi siirrellä omaisuuttaan vapaasti toisilleen esimerkiksi ilman veroseuraamuksia. Muun muassa asunnon siirtäminen kokonaan toisen puolison nimiin edellyttää siis esimerkiksi kaupan, vaihdon tai lahjan tapahtumista.

Asuntolainaa voi siirtää toisen nimiin, jos uudella velallisella on riittävät tulot, riittävä maksukyky sekä moitteeton maksuhistoria. Käytännössä siirto tapahtuu niin, että pankki käy uuden lainaneuvottelun asuntoon jäävän kanssa ja jos hänen maksukyky, asunnon vakuus ja tarvittavat kriteerit täyttyvät, niin pankki voi myöntää uuden lainan asuntoa vastaan. Uudessa lainassa voi olla erilaiset korko ja yms. ehdot. Asuntoon jäävä siis maksaa oman lainan puolikkaansa pois ja pankki myöntää uuden lainan asuntoa vastaan. Asunnosta pois muuttanut maksaa oman lainansa pankille ja on sen jälkeen maksanut asuntolainansa, joka on ollut tätä asuntoa varten.

Asunto-osakkeen kaupassa ja vaihdossa ostajan maksettavaksi tulee kauppahinnan lisäksi varainsiirtovero ja myyjän maksettavaksi voi tulla myös luovutusvoittovero. Kauppa voidaan tehdä myös käypää hintaa alempaan arvoon, mikä alentaa maksettavaksi tulevan veron määrää. Jos kauppahinta on kuitenkin alle ¾ asunnon arvosta, joutuu saaja maksamaan myös lahjaveroa siltä osin kuin kyse on lahjasta. Mahdollisesti yksinkertaisin tapa siirron tekemiseen on osuuden lahjoittaminen. Tällöin saajana olevan puolison tulee maksaa lahjaveroa alemman lahjaveroluokan mukaan.

Sen arvioiminen, mikä on tapauksessasi edullisin ja järkevin vaihtoehto siirron toteuttamiseen vaatii yksityiskohtien ja tilanteenne tuntemista sekä laskelmien tekemistä. Tarkempien neuvojen saamiseksi suosittelenkin lakipuhelimeemme soittamista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]