Onko se laillista, että alakerrassamme asuva henkilö saa polttaa omassa asunnossaan sisällä tupakkaa, kun se häiritsee myös meitä. Talo jossa asumme on aika vanha pienkerrostalo. Haju kulkeutuu alakerrasta tosi voimakkaasti muun muassa meidän keittiöön ja vessaan. välillä keittiössämme haisee sille kuin sielä oltaisiin poltettu, vaikka en tupakkaa polta. Olen joutunut ottamaan ventoline-lääkettä (avaava astmalääke), koska en ole saanut tupakan hajun vuoksi kunnolla henkeä.
Olemme ottaneet asian esille vuokraisäntämme ja talonmiehen kanssa, mutta tupakointia ei kuulemma voi kieltää, koska kyseessä on omistusasunto.
Yritin itse lukea tupakkalakia, mutta en saanut siitä oiken mitään irti, joten päätin kysyä tämän kautta.

1 vastaus


Minilex

16 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Kiitos kysymyksestäsi.

Tupakansavun kulkeutuminen asuntoon on todella valitettavaa. Tupakan polttamista omassa asunnossa ei ole laissa nimenomaisesti kielletty. Ensisijainen ja paras toimintatapa on sovinnollisen ratkaisun etsiminen. Häiritsevästi tupakoivaan henkilöön tulisi olla yhteydessä ja pyrkiä neuvottelemaan asiasta. Voit olla yhteydessä myös asuntoyhteisön (esim. taloyhtiö) isännöitsijään tai hallitukseen. Asuntoyhteisö ei voi suoraan kieltää tupakointia asunnossa, mutta sen tulisi olla aktiivinen ja pyrkiä löytämään ratkaisu asiaan. Viime kädessä asuntoyhteisö voi asukkaan aloitteesta tupakkalain nojalla hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistojen sisätiloihinkin. Viimeksi mainittu toimenpide perustuu varsin uuteen lainsäädäntöön, ja sen pitäisi helpottaa tupakoinnin kieltämistä jonkin verran aikaisemmasta, sillä terveyshaitan todistamista ei enää vaadita. Kynnys tupakointikiellon määräämiseen asunnon sisätiloihin saattaa silti olla korkeampi kuin esimerkiksi parvekkeelle.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]