Puolisoni on saanut maksuhäiriömerkinnän ja hänellä on menossa ulosottoon noin 35000 euroa. Meillä on yhteinen velka talosta (155000 + oma takaus 12000) ja sen lisäksi hänellä on 38000 kulutusluottoa, jonka vakuutena hänen osuutensa talosta on. Mikä on todennäköisyys, että näillä summilla saisimme pitää talon (pankista on kysytty ja minun tuloni eivät riitä ostamaan puolisoa ulos talosta), kun ulosottoon menevät lainat ovat kertyneet pelkästään pikavipeistä? Meillä on kaksi pientä lasta ja olemme naimisissa. Onko minulla ja lapsilla minkäänlaista suojaa, että saisimme jäädä taloon? Mieheni on työtön eikä hänellä ole muuta ulosmitattavaa omaisuutta.
Jos talo menee myyntiin, mikä mahdollisuus meillä on saada vuokra-asunto, kun minun luottotietoni ovat kuitenkin kunnossa?

1 vastaus


Minilex

33 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei! Kiitos yhteydenotostasi!

Avioliittoihin sovelletaan Suomessa omaisuuden erillisyyden periaatetta, mikä tarkoittaa sitä, että kumpikin puoliso omistaa itse oman omaisuutensa. Ulosotto voi kohdistua vain velallisen omaan omaisuuteen, ei siis sivullisasemassa olevan puolison omaisuuteen, ellei sivullisen omaisuus vastaa hakijan saatavasta tai kuulu velalliselta ulosmitattuun esineeseen ainesosana tai tarpeistona. Yhteisomistetusta omaisuudesta taas voidaan ulosmitata velalliselle kuuluva osuus, jolloin kyseinen esine voidaan viime kädessä myydä ja velka maksaa velallisen osuudesta. Osuutta tarjotaan ensin toisen yhteisomistajan ostettavaksi. Tapauksessasi tämä ei kuitenkaan tullut kyseeseen.

Jos siis puolisosi ottaa henkilökohtaista velkaa ja ostaa talon omiin nimiinsä, ei sitä voida ulosmitata sinun henkilökohtaisesta velastasi, ellei taloa aseteta velkojesi vakuudeksi. Mikäli talo ostetaan yhteisiin nimiin, on osuutesi ulosmittaus kuitenkin mahdollinen. Toisen yhteisomistajan käyttäessä taloa vakituisena asuntonaan, ei sitä saa kuitenkaan myydä ilman tämän suostumusta. Tällöin ulosottomies voi kuitenkin tarvittaessa käynnistää menettelyn yhteisomistussuhteen purkamiseksi. Tällainen menettely saattaa siis tulla kyseeseen.

Mitä vuokra-asunnon hankkimiseen tulee, niin se olisi kannattavaa hankkia sinun nimiisi, sillä puolisosi luottotiedot voivat vaikeuttaa asunnon saamista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]