Miten on, voiko taloyhtiön hallitus päättää yhtiön yleisestä vesipisteen käytöstä. Kokouksessa ja tiedotteella on ilmoitettu, että yhteistä vettä saa käyttää vain yhteisten nurmialueiden kasteluun.
Näin onkin hyvä, koska jokaisella on oma vesimittari. Nyt joku pesee autoa, kastelee kasvimaata ym. Muut ei halua maksaa siitä.
SIIS: pitääkö asiaan olla kaikkien osakkaiden mielipide, vai voiko hallitus päättää asian itse? Onko asia yhtiökokousasia enemmistöpäätöksellä vai miten?
Kiitos

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Asunto-osakeyhtiön hallitus saa tehdä päätöksiä vain asunto-osakeyhtiölaissa rajatuissa asioissa. Hallitus ei saa tehdä sellaisia päätöksiä ilman yhtiökokouksen lupaa, joilla on merkittäviä vaikutuksia taloyhtiön tilaan tai osakkeenomistajien asemaan taikka taloudellisiin velvoitteisiin. Siis kaikki päätökset, jotka ovat yhtiön toimintaan nähden epätavallisia ja laajakantoisia, on alistettava yhtiökokouksen päätettäväksi. Tästä poikkeuksena asunto-osakeyhtiön yhtiösopimuksessa on voitu päättää yhtiön hallitukselle lisää päätäntävaltaa.

Kyseenalaisena tapauksessasi on, onko vesipisteen käyttöä koskeva kysymys katsottava tällaisiin asioihin kuuluvaksi. Sillä voitaisiin kuitenkin luultavasti katsoa olevan vaikutusta osakkeenomistajien taloudellisiin velvoitteisiin, jolloin asiasta päättäisi yhtiökokous.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa. Päätökset tehdään annettujen äänten enemmistöllä, jollei tässä laissa säädetä tai yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Asunto-osakeyhtiön päätöksenteossa on siis noudatettava enemmistöperiaatetta, ellei yhtiöjärjestyksestänne muuta ilmene.

Lain mukaan yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä eivät kuitenkaan saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella. Lisäksi lain mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua.

Mahdollisten lisäkysymysten saralta suosittelen soittamaan edulliseen lakipuhelimeemme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]