Hei.
Miten menee ositus kiinteistön suhteen avioerossa joka on hankittu jo meidän seurusteluaikana ennen kihlautumista ja avioliittoa. Kiinteistö ja asuntolaina on vain minun nimissäni ja ainoastaan minä olen maksanut lyhennyksiä?
Olemme olleet asumuserossa yli kaksi vuotta ja minä olen kiinteistössä asunut tämän ajan.

T:Tommi

1 vastaus


Minilex

10 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei Tommi ja kiitos kysymyksestäsi.

Avioeron yhteydessä tehtävässä osituksessa asunnon kohtalo riippuu teidän yhteisen omaisuutenne määrästä. Tai pikemminkin omaisuuden säästöstä, joka lasketaan vähentämällä molempien puolisoiden varoista velat, jonka jälkeen näitä summia verrataan toisiinsa. Jos entisen puolisosi omaisuuden säästö on pienempi kuin sinulla, joudut mahdollisesti maksamaan hänelle tasinkoa.
Jos sinulla ei ole muuta varallisuutta voi olla, että joudut luopumaan asunnostasi, että saat maksettua entiselle puolisollesi kuuluvan osuuden.

Ilman avioehtoa entisellä puolisollasi on avio-oikeus tähän omaisuuteen (riippumatta siitä, että se on hankittu ennen avioliittoa ja pelkästään sinun nimiisi) ja viime kädessä hakemalla pesänjakajaa ja tämän saatua luvan omaisuuden myymiseen hän saa osuutensa asuntosi arvosta.

Ilman tarkempaa tietoa teidän varallisuustilanteistanne, on mahdotonta ottaa kantaa siihen kumpi osapuoli on velvollinen (tai onko kumpikaan) maksamaan tasinkoa. Esimerkiksi se seikka, että et ole vielä kerennyt lyhentämään asuntolainaasi on sinulle eduksi. Koska omaisuuden säästö saadaan vähentämällä omaisuutesi arvosta velkasi (kuten asuntolaina), tämä pienentää omaisuutesi säästöä ja samalla todennäköisyyttä siihen, että joutuisit maksamaan tasinkoa.

Asumisajalla on merkitystä vain asunnon mahdollisen luovutuksen yhteydessä maksettavan luovutusvoittoveron kannalta. Jos kyseessä on ensiasuntosi ja olet asunut siinä vähintään kaksi vuotta, et joudu maksamaan luovutusvoittoveroa asuntoasi myydessä.

Tarkemman vastauksen saamiseksi ota yhteyttä lakimiehiimme tai jätä tarjouspyyntö osituslaskelmasta.




Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]