Asunto-osakkeen myynnin yhteydessä suoritetussa kosteusmittauksessa huomattiin kylpyhuoneessa kosteusvaurio WC-istuimen ympärillä. Ostajakandidaatti vaatii, että ennen kauppaa taloyhtiön pitää korjata kosteusvaurio ja kosteuseristys. Taloyhtiö kieltäytyy vetoamalla taloyhtiökokouksen päätökseen, että osakkaat tekevät ensimmäisen kylpyhuoneremontin kosteuseristyksineen omalla kustannuksellaan, vaikka asunto-osakeyhtiölaissa sanotaan, että WC-istuin ja märkätilojen kosteuseristys ovat taloyhtiön vastuualuetta. Voiko taloyhtiö näin luistaa sille määrätystä vastuusta?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Taloyhtiön ja osakkeenomistajan välinen kunnossapitovastuu on sopimuksenvarainen asia. Lähtökohtaisesti voidaan vapaasti sopia siitä, mitkä huoneiston ja rakennuksen osat kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovastuulle ja mitkä osat kuuluvat osakkeenomistajan vastuulle. Normaalisti kunnossapitovastuun jakamisesta sovitaan yhtiöjärjestyksessä. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainittu kunnossapitovastuun jakautumisesta, noudatetaan asunto-osakeyhtiölain säännöksiä kunnossapitovastuusta.

Tavanomaisesti, ja ellei toisin sovita, yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Taloyhtiön tulee pitää kunnossa myös lämmitys-, sähkö-, vesi-, tiedonsiirto-, kaasu-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Toisin sanoen kaikki perusrakenteet kuuluvat osakeyhtiön vastuulle vesieritykseen asti. Vesieristyskin kuuluu vielä osakeyhtiön vastuulle. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneiston sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan muun vian vuoksi. Yhtiön on korjattava myös ne huoneiston sisäosat, jotka vahingoittuvat, kun yhtiön vastuulle kuuluvia rakenteita tai vikoja korjataan. Toisin sanoen jos yhtiön vastuulle kuuluva vika esimerkiksi eristyksessä aiheuttaa huoneiston sisäosille vahinkoa, yhtiön on korjattava myös vaurioituneet huoneiston sisäosat. Taloyhtiö ei siis voi luistaa taloyhtiölle annetusta vastuusta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]