Rakennamme (puolison kanssa) yhteistä mökkiä vanhempieni kanssa. He omistavat tontin. Me ostimme mökkipaketin, he maksoivat perustukset ja mökkipaketin kasaamisen. Miten kaikki olisi järkevintä kirjata omistussuhteisiin? Aiomme käyttää mökkiä puoliksi nyt, ja olemme sopineet että he testamenttaavat osuutensa mökistä minulle. Sisareni perii sitten vastaavasti jotakin muuta.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Jutussa on yksi oikeudellisesti mielenkiintoinen elementti, nimittäin toisen maalla oleva rakennus. Rakennukset ovat juridisesti katsottuna irtaimia esineitä, kun taas maapohja, jolla rakennus sijaitsee, on kiinteä esine. Kun rakennuksella ja kiinteistöllä on sama omistaja, tai kun kiinteistö on vuokrattuna siten, että kiinteistölle voidaan sen omistajaa kuulematta pystyttää vuokralaiselle kuuluvia rakennelmia, ei ongelmia omistussuhteiden tai muiden varallisuussuhteiden osalta synny. Kun rakennuksella ja kiinteistöllä on eri omistajat, voi ongelmia ilmaantua. Esimerkiksi tilanteessa, jossa rakennuksella ja kiinteistöllä on eri omistajat, ei rakennusta käytännössä voida pantata lainan vakuudeksi; yleensä pantattavana omaisuutena on nimenomaan kiinteistö. Pelkällä rakennuksella ei ole juurikaan panttiomaisuutena arvoa. Tällöin tarkoituksenmukaista olisi, että omaisuussuhteet järjestettäisiin siten, että rakennuksella ja kiinteistöllä olisi sama(t) omistaja(t).

Yhteisomistajuussuhde syntyy, kun kaksi tai useampi henkilö omistaa saman esineen. Yhteisomistajien välinen suhde on parasta kirjata sopimukseen, jossa kirjoitetaan ylös omistajien omistusosuudet sekä sovitaan yhteisomistusesineen hallinnasta. Tällaista sopimusta kutsutaan hallinnanjakosopimukseksi. Hallinnanjakosopimuksella on oikeudellista merkitystä silloin, kun joku yhteisomistajista myy oman osuutensa esineestä. Tämän osuuden ostaja tulee myyjän tilalle hallinnanjakosopimuksen osapuoleksi, ja sopimus sitoo häntä kuten se sitoi aikaisempaa omistajaa. Yhteisomistussuhteen osapuolet voivat sopia omistussuhteensa sopimusvapauden puitteissa miten parhaaksi näkevät. Kiinteistöjen omistussuhteiden muutokset tulee ilmoittaa lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, jotta ne tulevat oikeudellisesti täysin sitoviksi. Huomioitavana seikkana kiinteistöjen osalta on, että kiinteistön kauppaa ja lahjoittamista koskevat tiukat muotovaatimukset, joiden rikkominen aiheuttaa kaupan tai lahjoituksen pätemättömyyden.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]