Moi. Meillä on riitaisa ero ja yhteinen asunto, josta vielä lainaa jäljellä. Minä haluaisin myydä asunnon mutta mies ei. Ex-mieheni asuu yhteisessä asunnossamme, joten olisiko hän velvollinen maksamaan minulle vuokraa? Nyt ei maksa vuokraa ja lainat+yhtiövastikkeen maksamme edelleen yhdessä. Eropäätös oli minun ja muutin vuokra-asuntoon itse. Mitenhän pitäisi toimia, että saisimme asuntomme myyntiin? Omat rahat ei riitä vuokranmaksuun ja lainojen lyhennykseen.

1 vastaus


Minilex

13 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Erossa saatetaan joskus tarvita ulkopuolista kiistan ratkojaa. Tällainen on tuomioistuimelta pyydettävä pesänjakaja, joka suorittaa omaisuuden jakamisen niissä tapauksissa, joissa puolisot eivät pääse sopuun asiasta. Eron osapuolet voivat hakea pesänjakajaa yhdessä tai heillä voi molemmilla olla oma ehdokas pesänjakajaksi.

Toinen puolisoista voi lunastaa toisen osuuden asunnosta. Jos molemmat haluavat lunastaa asunnon ja asiaan ei saada ratkaisua, voidaan asia ratkaista sen mukaan, kumpi osapuolista suostuu maksamaan enemmän. Jos asunnon myymisestä ei kuitenkaan päästä sovintoon, voi pesänjakaja hakea tuomioistuimelta lupaa asunnon myymiselle, jolloin se myydään ulkopuoliselle ostajalle. Näin tapahtuu myös, jos kummallakaan ei ole varaa asunnon lunastamiseen. Osapuolet saavat myydystä asunnosta avioliittolain määräämät osuudet.

Jos toinen osapuoli jää asumaan yhteiseen asuntoon siihen saakka kunnes riita ratkaistaan, ei hän kuitenkaan joudu maksamaan vuokraa asunnosta. Myöhemmin tehtävässä omaisuuden osituksessa otetaan silti huomioon niin sanottu asumiskorvaus, joka tarkoittaa kohtuullista korvausta siitä, että on saanut jäädä asuntoon. Tämä asumiskorvaus arvotetaan ja siitä vähennetään kaikki ne kustannukset (esimerkiksi yhtiövastikkeet ja lainanhoitokulut), jotka asuja on maksanut.

Tapauksestanne ei kuitenkaan tule ilmi, onko teillä esimerkiksi avioehtosopimusta, joka vaikuttaisi omaisuutenne jakoon. Yllä esitetty koskee tilannettanne, jos teillä ei ole avioehtosopimusta tai muuta seikkaa, jonka perusteella omaisuuttanne ei jaeta avioliittolain pääsäännön mukaisesti.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]