ostimme kesämökkipaikan mieheni vanhemmilta 35v sitten.kauppakirjassa on miehen nimi pelkästään,mutta minä maksoin sen.Nyt hän on ajatellut tehdä testamentin siitä yhdelle lapsistamme lapsia on meillä kolme.Muu omaisuus "lain mukaan normaalisti.Voiko hän näin tehdä?

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Omistussuhteiden ratkaisemisessa otetaan ensisijaisesti huomioon omaisuuden hankintahetken tarkoitus. Jos siis olette kiinteistöä hankkiessanne tarkoittaneet omistusoikeuden jakaantuvan keskenänne, niin silloin kiinteistö on määräosaisessa yhteisomistuksessa, jolloin miehesi voi oikeudellisesti määrätä eli esimerkiksi tehdä testamentin vain omasta omistusosuudestaan. Myöskin se, miten suuret osuudet kukin yhteisomistaja omistaa, määräytyy hankkijaosapuolten tarkoituksen perusteella.

Tuomioistuimessa voi nostaa kanteen omistussuhteiden ratkaisemiseksi. Omasta omistusosuudesta on pyrittävä esittämään selvää näyttöä, esimerkiksi osoittamalla oman rahallisen panoksensa kiinteistön hankkimiselle tai käyttämällä tietoja puolisoiden tuloista. Koska hankinnasta on kuitenkin kulunut jo kymmeniä vuosia, näytön esittäminen tuon aikaisista puolisoiden tuloista ja varallisuuseroista voi olla haastavaa. Avuksi voi olla, jos kauppakirjassa on maininta kauppahinnan maksajasta tai tositteet maksuista ovat tallella.

Jos omistussuhteita ei ole selvitetty miehen eläessä, asia tulee ratkaistavaksi viimeistään, jos mies kuolee puolisoista ensin. Tällöin voi syntyä riita siitä, mikä omaisuus tulee perunkirjoituksessa merkitä miehen omaisuudeksi. Jos kiinteistöä ei päädytä tällöin merkitsemään kokonaan miehen omaisuudeksi, miehen tekemä testamentti on tältä osin tehoton. Testamentilla voi määrätä kukin ainoastaan omasta omaisuudestaan.

Tarkempaa tietoa asiassa etenemistä ajatellen ja kanteen mahdollisuudesta menestyä on kannattavaa kysyä lakimiehiltämme edullisen lakipuhelimemme kautta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]