Hei, olemme ostaneet asunnon neljä vuotta sitten. Mieheni omistusosuus osakkeista on 70% ja minun 30%. Lainaa on jäljellä 80k ja asunnon hinta-arvio on 180k. Lasketaanko minun osuus niin, että minulle jää voitosta 30% eli 30k vai osakkeista 54k miinus lainasta puolet eli 40k eli yhteensä 14k? Asunto ei ole kummankaan ensiasunto. Kaksi lasta ja viisi vuotta avioliittoa.

1 vastaus


Minilex

4 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Mikäli asunto myydään, maksetaan ostohinnasta tietenkin ensin laina ja vasta sen jälkeen jaetaan voittona saatu summa osakkeiden omistussuhteiden mukaisesti. Tämä tarkoittaisi sitä, että 180k - 80k = 100k, josta 30% on 30k ja miehesi 70k.

Tietenkään asuntoa ei ole aina pakko myydä, vaan toinen puolisoista voi siihe jäädä asumaan. Tällöin puolisot kuitenkin yhdessä vastaavat lainasta. Lainan ehdoista selviää, millä perusteella teille on lainaa myönnetty. Esimerkiksi onko se myönnetty osakkeiden omistuksien suhteessa vai fifty-fifty. Mikäli vastaat lainasta osakkeidesi suhteessa, kuuluu sinun kontollesi 30% lainan määrästä. Jos esimerkiksi miehesi haluaisi jäädä asumaan asuntoonne, tulisi hänen ottaa vastattavakseen koko velka ja maksettava sinulle hinta-arvion mukainen suhteellinen osuus. Aina tällainen ei kuitenkaan ole erotilanteissa mahdollista, sillä pankki ei välttämättä anna jättää lainaa vain toisen vastuulle, mikäli juuri tällä henkilöllä ei ole tarpeeksi maksukykyä. Sen vuoksi useimmat eron myötä myyvät talon, jolloin yhteisestä velkasuhteesta pääsee helpoimmin eroon.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]