Minilex - Lakipuhelin

Vaatiiko lesken testamenttiin perustuvan hallintaoikeuden suoja hallinnanjakosopimuksen kirjaamista?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Eli jos leskellä on kiinteistöön testamentin perusteella elinikäinen hallintaoikeus (ja osittainen omistus), pitäisikö tämän lisäksi olla erillinen kiinteistörekisteriin kirjattu hallinnanjakosopimus, jotta kiinteistö (lomamökki, ei puolisoiden yhteinen vakituinen asunto) olisi turvassa mahdollisilta muilta (kiinteistön yhteis-/osaomistajien) ulosottotoimilta?

1 vastaus


Minilex

10 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Kiitos kysymyksestänne!

Perintökaaren mukaan sillä, joka on saanut testamentilla käyttöoikeuden omaisuuteen, on oikeus hallita sitä ja saada sen tuotto. Käyttöoikeuden kohteena olevaa omaisuutta ei saa ulosmitata omistajan velasta, paitsi jos se on kiinnityksen perusteella tai muutoin velan vakuutena, tai jos kyseessä on kyseisen kuolinpesän tai vainajan velka, josta omistaja vastaa henkilökohtaisesti. Omistaja ei myöskään saa luovuttaa tai pantata omaisuutta ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta. Testamentilla käyttöoikeuden kiinteistöön saaneen asema on siten hyvin turvattu.

Testamenttiin perustuva käyttöoikeus kirjataan lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin vallintarajoituksena lainhuutohakemuksen käsittelyn yhteydessä viran puolesta tai muutoin pyynnöstä. Jos siis kiinteistön omistajat ovat hakeneet kiinteistöön lainhuutoa, on kirjaamisviranomaisen tullut tehdä rekisteriin merkintä käyttöoikeudesta, joka rajoittaa omistajien määräysvaltaa.

Hallinnanjakosopimus on puolestaan yhteisomistajien tekemä sopimus kiinteistön hallinnasta, joka voidaan hakemuksesta kirjata rekisteriin. Hallinnanjakosopimuksessa osapuolet voivat sopia muun muassa siitä, mitä aluetta kukin osaomistaja on oikeutettu yksin hallitsemaan ja mitkä alueet ovat yhteisessä käytössä. Koska testamentilla saadun käyttöoikeuden haltijalla on oikeus hallita koko käyttöoikeuden kohdetta, ei testamentinsaajalla ole tarvetta hallinnanjakosopimuksen tekemiseen, vaikka hän olisi myös osaomistaja, eikä se myöskään paranna hänen suojaansa muita omistajia tai ulosottoa vastaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]