Avoerossa toinen puoliso jää asumaan yhteiseen 50/50 kiinteistöön siihen asti kunnes kiinteistö myydään (tai päästään sopuun lunastushinnasta). Eikö silloin asumaan jäävän kuuluisi maksaa vuokraa poismuuttaneelle?
Asumiskustannukset kiinteistössä huomattavasti pienemmät (asuntoon jäänyt maksaa) kun mitä poismuuttaneen vuokrakustannus? Onko tästä oikeustapauksia?

1 vastaus


Minilex

29 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestänne,

Avopuolisoihin sovelletaan lähtökohtaisestti eräistä yhteisomistussuhteista annettua lakia. Lain 3 § johdosta voidaan päätellä että yhteisomistaja joka käyttää yhteistä omaisuutta tavalla joka estää toista käyttämästä yhteistä omaisuutta omistusosuuttaan vastaavassa määrässä, voi joutua maksamaan tästä loukkauksesta korvausta. Näin totesi korkein oikeus tapauksessa 2000:114. Korkein oikeus totesi tosin että laista ei voi päätellä, että yhteisomistaja, joka vapaaehtoisesti käyttää omaisuutta vähemmän kuin mihin hänen omistusoikeutensa oikeutta, esimerkiksi vapaaehtoisesti muutamalla pois yhteisestä asunnosta, olisi oikeutettu saamaan korvausta toiselta yhteisomistajalta.

Näin ollen, jos vapaaehtoisesti käyttää yhteistä omaisuutta vähemmän kuin oma omistusosuus edellyttää, ei hänellä ole suoraa oikeutta korvauksen saamiseen siitä, että toinen yhteisomistaja käyttää omaisuutta enemmän kuin hänen osuus edellyttää. Jotta oikeus tällaiseen korvaukseen, esimerkiksi vuokraan olisi, edellytetään että tällaisesta korvauksesta on sovittu. Jos tapaus olisi sellainen että toinen puoliso estää toista käyttämään yhteistä asuntoa, olisi tällä velvollisuus maksaa korvausta toiselle.

Voidaan kuitenkin todeta että avoliiton päättyminen usein rinnastuu siihen, että yhteisesti omistettua asuntoa ei enää voida yhteisesti käyttää. Näin ollen voidaankin rinnastaa tapausta sellaiseen, jossa toinen yhteisomistajista on estetty käyttämästä yhteistä omaisuutta omistusosuuttaan vastaavassa määrässä.
Tapauksessa KKO 2000:114 korkein oikeus velvoitti A:n, joka oli jäänyt asumaan yhteisesti omistettuun asuntoon avoeron jälkeen, maksamaan B:lle korvausta siitä, että A yksin käytti yhteistä omaisuutta avoeron jälkeen. A velvoitettiin maksamaan korvausta B:lle siihen asti, kunnes asunto oli myyty.

On kuitenkin suositeltavaa että vuokran, tai muun korvauksen, maksusta sovitaan, jotta oikeuskäsittelyiltä vältyttäisiin. Korvauksen suuruus riippuu siitä, mitä osapuolet katsovat kohtuulliseksi. Korvaus voi esimerkiksi olla puolet siitä mitä asuntoon jäävä puoliso maksaisi jos vuokraisi asunnon kolmannelta osapuolelta.

Jos teille jäi vielä kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä Minilexiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]