Teimme jakokunnan vuokratontille mökin. Rakennustarkastus oli syksyllä, verotuksessa näkyy nyt isällä. Tarkoitus olisi vaihtaa minun ja puolisoni nimille. Olemme ostaneet tähän kaiken ja rakentaneet itse, vain muutama puu isän metsästä. Rakennustarvikkeiden kuitteja ei löydy; rakennettu tätä n. 6v. lomien aikana... Miten omistusoikeus järkevintä siirtää? Ettei tätä isän testamentissa huomioitaisi tai menisi jakoon? Ollaan jo kysytty jostain ja saatu ehdotus, että mökki olisi ollut isällä "lainassa" ja nyt tehtäisiin paperit, että siirtyy "takaisin" meille. Voisiko tällainen onnistua?

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

mökin omistusoikeutta ei ehkä lainkaan tarvitse siirtää: Itse asiassa te ja puolisonne lienette jo nyt mökin omistajia. Tämä johtuu siitä, että rakennuksen omistaja voi olla eri henkilö kuin kiinteistön omistaja. Mikään rekisterimerkintä ei ratkaise sitä, kuka rakennuksen omistaa: Ratkaisevaa ei ole se, mitä verotiedoissa lukee, eikä myöskään se, mitä lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä sanotaan ko. kiinteistöstä.

Sen sijaan rakennuksen omistajan määrää se, mikä oli osapuolten yhteinen tarkoitus saannon (rakentamisen) aikana. Jos te, puolisonne ja isänne tarkoititte, että mökin omistatte te ja puolisonne, asia on niin. Jos taas tarkoititte, että te kaikki kolme omistatte mökin, asia on niin. Se, että te ja puolisonne rahoititte rakentamisen, puhuu aika vahvasti em. vaihtoehdon puolesta.

Käytännössä teidän kuitenkin kannattaa vahvistaa mökin omistus laatimalla siitä yksityinen asiakirja: Siitä on hyötyä etenkin isänne kuoleman varalta. Voitte kirjata ylös, että rakentamisen aikana tarkoititte, että mökin omistavat X ja Y (jotka rahoittivatkin sen). Kun kaikki kolme allekirjoitatte asiakirjan ja laitatte sen talteen, muilla ei ole nokan koputtamista. Ja jos muuten tarkoititte, että isänne omistaisi rakennuksen osittain tai kokonaan, voitte toki ostaa hänen osuutensa – vaikkapa nimellisellä hinnalla, jos se hänelle kelpaa.

Tämän kätevämpiä keinoja keinoa omistuksen vahvistamiseen ei taida olla, sillä rakennuksen omistajaa ei voida erikseen merkitä mihinkään olennaiseen rekisteriin. Ehdotus lainasta ja takaisin saamisesta vaikuttaa tarpeettoman monimutkaiselta.

Toki voi seurata erinäisiä ongelmia, kun kiinteistön ja rakennuksen omistus on eri henkilöillä. Optimaalinen tilanne olisi, jos saisitte hankittua myös kyseisen kiinteistön, mutta se toki vaatisi taloudellista satsausta. Ja kun en tarkemmin tiedä kyseisestä jakokunnasta ja kiinteistöstä, en nyt puutu tähän seikkaan enempää.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]