Olemme ostamassa asuntoa mieheni kanssa. Kyseessä ei ole ihan tavallinen asuntokauppa, koska mies omistaa jo kyseisestä talosta 50 % ex-avopuolisonsa kanssa. He ovat keskenään sopineet kauppahinnaksi 0 euroa, josta on tallennettu heidän keskinäinen viestinvaihtonsa, asiasta on ns. "mustaa valkoisella". Onko jotain erityistä, joka meidän tulee ottaa huomioon asiaan liittyen? Tarkoitus on ottaa miehen kanssa yhteinen uusi laina, jolla kuitataan hänen ja ex-puolison vanha laina. Olemme tietoisia lainhuudatuksesta.

1 vastaus


756 vastausta

Kyseessä on tällöin asunnon lahjoittaminen tai vähintäänkin lahjaluonteinen kauppa. Miehenne entinen puoliso siis lahjoittaa 50% asunnon arvosta vähennettynä asuntolainasta jäljellä olevalla osuudella korkoineen. Riippuu nyt siis siitä, että kuinka paljon edullisempi kauppa on verrattuna asunnon markkinahintaan. Jos maksatte tällä tavalla vähemmän kuin 75% asunnon markkina-arvosta, voidaan luovutusta pitää lahjaluonteisena kauppana. Tällöin teidän tulee huomioida lahjavero, joka maksetaan kaikesta 4000e ylittävästä lahjasta.

Koska kyseessä on asunnon kauppa, tulee teidän huomioida kauppaan liittyvät tiukat muotomääräykset. Kauppakirjan on oltava kirjallinen sekä siinä on määritettävä laissa tarkemmin säädetyllä tavalla kaupan ehdoista. Oletan, että kyseessä on ainoastaan asunnon eikä siis myös kiinteistön kauppa. Jos kyseessä olisi kiinteistön kauppa, niin kauppakirja olisi lisäksi vahvistettava julkisella kaupanvahvistajalla tullakseen päteväksi. Tämä ei ole tarpeen pelkässä asuntokaupassa.

Tämän lisäksi kannattaa huomioida kaupan muut mahdolliset veroseuraamukset. Tässä tapauksessa siis luovutusvoittovero ja varainsiirtovero. Luovutusvoittoveron suuruus ja olemassaolo riippuu siis myyntihinnasta ja ajasta, jonka entinen puoliso ehti asunnossa elää. Varainsiirtoveroa maksaa taas ostaja ostohinnasta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]