Miten toimia oikein seuraavassa tilanteessa? Olemme eronneet keväällä ja asunnossamme on vuokralaiset. Nyt asunto myydään pois riitaisan eron takia. Vuokralaiset muuttavat pois ja puoliso A on halukas muuttamaan asuntoon siksi aikaa kunnes asunto on myyty. Puoliso B asuu toisessa kaupungissa ja ei halua ostaa asuntoa puolisolta A ja puoliso A haluaisi itselleen koko asunnon mutta ei onnistu saamaan talolle riittävää rahoitusta. Puoliso A on sitä mieltä että puoliso B:n kuuluu maksaa oma osuutensa, eli puolet lainasta vaikka ei ole mitään muuta suhdetta asuntoon kuin nimi lainassa, ja vaikka A asuisi yksin yhteisessä asunnossa. A:lle jäisi kaikki käyttökulut maksettavaksi. Kuuluisiko siis A:lle koko lainanhoitokulut + asumiskulut siltä ajalta kun asuu asunnossa kunnes asunto on myyty ?

1 vastaus


Minilex

29 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestänne,

Jos avopuolisot ovat avoliiton aikana hankkineet yhteistä velkaa, vastaavat he siitä yhdessä. Näin ollen kohdellaan avoliiton aikana otettua yhteistä velkaa kuten mitä tahansa sopimusta johon on sitouduttu yhteisvastuullisesti toisen kanssa. Jos siis molempien nimi on lainasopimuksessa, vastaavat molemmat avopuolisot lainan lyhentämisestä.

Avoliiton purkautuessa ovat avopuolisot vastuussa yhdessä otetusta velasta samalla tavalla kuin avoliiton aikanakin. Näin ollen mitään vapautusta velan maksamisesta ei synny, esimerkiksi sen takia että yksi osapuolista ei enää asu asunnossa. Avoeron toteutuessa osapuolten pitää siis sopia keskenään muun muassa siitä, mitä yhteisomistuksessa olevalle asunnolle ja sen lainalle tehdään. Tällöin voidaan esimerkiksi harkita jos toinen osapuoli voi esimerkiks lunastaa toisen velallisen ulos asunnosta hakemalla lisää lainaa. Kysyjän tapauksessa A:lla ei tähän ole mahdollisuutta, eikä B halua lunastaa asuntoa itselleen.

Näin ollen tilanne on se, ettei kumpikaan entisistä avopuolisoista kykene yksin hoitamaan koko lainaa jos se jäisi kokonaan hänen maksettavaksi. Ainoana vaihtoehtona on siis myydä asunto. Siihen asti kunnes asunto on myyty vastaavat osapuolet yhteisestä omaisuudestaan yhteisvastuullisesti. Osapuolet voivat sopia että A joka asuu asunnossa hoitaa asunnon asumiskulut siltä ajalta kun hän asuu asunnossaan. A:lla ei kuitenkaan ole velvoitetta maksaa koko lainaa vain siksi koska hän asuu asunnossa, sillä laina on A:n ja B:n yhteinen.

Jos teille jäi vielä kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä Minilexiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]