terve
Kirjoitin pankin kanssa velkakirjan asumisoikeusasuntoon ja kysymykseni kuuluukin.Avioeron sattuessa onko puolisoni oikeutettu omaisuuteen jonka minä kuitenkin maksan kokonaisuudessa ja lainan olen ottanut nimiini.Asumisoikeusasunto on minulle osoitettu.

1 vastaus


Minilex

67 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Suomessa molemmilla puolisoilla on lain mukaan avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Erotilanteessa molemmilla puolisoilla on oikeus saada puolet puolisoiden omaisuuden säästöstä. Tilanteessasi puolisosi on siten oikeutettu avioeron sattuessa sinun omistuksessasi olevaan omaisuuteen. Mikäli sinulla on muutakin omaisuutta, jolla puolisollesi kuuluva osuus voidaan kattaa, ei tämä voi vaatia oikeutta nimenomaisesti asuntoosi.

Esimerkki: A:lla on omaisuutta 100 000 euroa ja B:llä 20 000 euroa. Omaisuuden säästö on 120 000 euroa, josta erotilanteessa 60 000 kuuluu A:lle ja 60 000 kuuluu B:lle. Jos A:n 100 000 euron omaisuus koostuu 40 000 euron kiinteistöstä ja 60 000 euron muusta omaisuudesta, voidaan B:n osuus kattaa tästä muusta omaisuudesta, eikä hänellä ole oikeutta vaatia osaansa juuri kiinteistöstä.

Avio-oikeutta voidaan kuitenkin rajoittaa avioehdolla. Voitte yhdessä laatia avioehdon, jolla rajaatte toistenne oikeuksia omaisuuksiinne avioerotilanteessa. Avioehto voi koskea koko omaisuutta tai vain tiettyä osaa omaisuudesta, esimerkiksi asumisoikeusasuntoasi. Mikäli aiot laittaa asuntosi vuokralle tai muulla vastaavalla tavalla hankkia sillä tuottoa, voidaan avioehdolla rajata puolisosi oikeutta myös tällaiseen omaisuuden tuottoon.

Molempien puolisoiden tulee allekirjoittaa avioehto, jonka jälkeen se tulee rekisteröidä maistraatissa. Vasta sitten avioehto tulee laillisesti voimaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]