Hei, minulla on omakotitalo jonka olen tehnyt ennen avioitumistamme ja sen kaikki lainat on edelleen ainoastaan minun nimissä. Mitään sopimusta emme ole tehneet omistuksista. Nyt on avioero tulossa ja mietin että miten käy talon, voiko puolisoni vaatia myymään taloa tai vaatia saada siitä jotain ositusta? Itse olen aina maksanut kaikki lainanlyhennykset ja muut kulut mitä talosta on syntynyt.

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

omakotitalo on sinänsä omaisuuttasi. Mutta jos teillä ei ole avioehtosopimusta, erossa tapahtuu ositus. Ensin lasketaan yhteen puolisoiden (netto-)omaisuudet. Tämä summa jaetaan kahdella: Kumpikin saa sen arvosta omaisuutta. Omakotitalo ei ole osituksessa missään erityisasemassa, vaan lasketaan muun omaisuuden mukaan.

Sitä omaisuuserää, jonka vauraampi puoliso antaa toiselle, sanotaan tasingoksi. Antaja saa itse päättää, mitä omaisuutta se on. Jos sinulla siis on runsaasti muuta omaisuutta, voit antaa sen puolisolle tasingoksi ja pitää itse talon. Mutta muussa tapauksessa talo pitänee myydä, jotta tasinko voidaan maksaa ja omaisuuksien summa puolittaa.

Puolittamisesta voidaan kuitenkin joskus poiketa. Ensinnäkin puolisot voivat sopia toisenlaisesta jaosta. Toiseksi ositusta voidaan sovitella, ettei toinen saa perusteetonta taloudellista etua. Se tulee kysymykseen lähinnä, jos avioliitto on ollut kovin lyhyt eikä toinen puoliso ole tehnyt paljoakaan yhteisen talouden hyväksi. Osituksen sovittelusta säädetään tarkemmin avioliittolain 103b §:ssä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]