Minilex - Lakipuhelin

Rintaperillisen perintövero ja lesken oikeus jäädä asumaan yhteiseen asuntoon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos isäni menehtyy, on hänen vaimollaan oikeus jäädä asumaan heidän yhteiseen asuntoon. Tuleeko minun rintaperillisenä kuitenkin maksaa perintövero, vaikka asuntoa ei myytäisi? Entä mahdolliset tulevat julkisivu- ja putkiremontit, tuleeko minun osallistua niiden kustannuksiin?

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Olet oikeassa siinä, että menehtyneen henkilön leskellä on oikeus jäädä asumaan hänen ja entisen puolisonsa yhteiseen kotiin, ellei leski itse omista hänen kodikseen sopivaa asuntoa.

Perintövero lankeaa maksettavaksi sille, joka saa kuolinpesästä perintöosuuden. Velvollisuus maksaa veroa syntyy siis yksin sen perusteella, että perintöosuuden ottaa vastaan. Väliä ei ole sillä, myydäänkö omaisuutta myöhemmin tai mitä muuta sillä tehdään. Perintövero on maksettava silloinkin, kun leski jää asumaan asuntoon. Perintöverolta voi välttyä vain siten, että luopuu kokonaan ottamasta perintöosuutta vastaan. Toisaalta alle 20 000 euron perintöosuudesta ei tarvitse maksaa ollenkaan veroa.

Vastuu remonttikustannuksista riippuu siitä, millaisesta asunnosta on kyse. Jos kyseessä on omakotitalo tai muu yksityisesti omistettu talo, remonttikustannusten jaosta ei ole laissa säännöksiä. Pääsääntöisesti talon omistaja maksaa talostaan aiheutuvat kustannukset, mutta jos leski jää asumaan taloon pidemmäksi aikaa ja saa hyötyä remontista, olisi kohtuullista että hänkin osallistuu kustannuksiin.

Jos kyseessä on asunto-osake, kustannusten jaosta asukkaiden ja taloyhtiön välillä on määrätty yleensä yhtiöjärjestyksessä. Myös tässä tilanteessa pääsääntönä on, että asunnon omistukseen oikeuttavien osakkeiden haltija maksaa kustannukset, mutta myös asunnon tosiasiallisen käyttäjän voi olla kohtuullista osallistua kustannuksiin. Kustannusten jako on pitkälti asunnon omistajan ja siellä asuvan välillä sovittava asia.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]