Hei.
Asun omakotitalossa. Kunnan virkamies on pomppinut kiinteistölläni tietämättäni ja ilmoittamatta. Postilaatikosta löysin lapun jossa ilmoitetaan että on suoritttu katselmus MRL 150§ mukaisesti. Ei sen tarkempaa. Naapureilta sain kuulla että myös muilla tonteilla on käyty hiippailemassa. Kenellekkään ei ole ilmoitettu etukäteen eikä missään lehdessä, infosivuilla eikä muuallakaan. Mielestäni kotirauhaani on rikottu. Liikkeellä on ollut miehiä armeijan vihreän värisellä autolla jossa jokin musta teksti. Kysynkin onko kunnan virkamiehellä oikeus tulla loikkiman kotini pihamaalle ja tarkastaa kiinteistöäni milloin huvittaa.

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

maankäyttö- ja rakennuslain 150 §:n mukaan kunnan viranhaltija voi tehdä katselmuksen, jolla valvotaan rakennustyön asianmukaisuutta. Katselmus voi koskea rakennuksen sijaintia, pohjaa, rakenteita taikka lvi-laitteita. Tällainen katselmus siis edellyttää, että teillä tai jollain naapurilla on rakennustyö käynnissä. Jos näin ei ole, katselmukselle ei ole MRL:n mukaista perustetta.

Katselmukseen osallistuu paitsi kunnan viranhaltija, myös rakennustyön vastaava työnjohtaja sekä rakennushankkeeseen ryhtyvä (tai tämän edustaja). Virkamiehet siis eivät voi omin päin tehdä katselmusta.

Samassa pykälässä säädetään, että katselmus saadaan toimittaa asuintiloissa vain, jos se on välttämätöntä. Sen sijaan missään ei tarkemmin säädetä siitä, voiko katselmuksen yhteydessä ohimennen käydä naapurin pihamaalla. Myöskään ei säädetä siitä, pitääkö tästä ilmoittaa etukäteen. Koska kotirauha on perustuslaissa suojattu perusoikeus, siihen ei pidä puuttua heppoisin perustein. Niinpä kunnan viranomaisten olisi ollut viisainta ilmoittaa teille etukäteen pihamaalla käynnistä.

Kunnan viranhaltija siis ei voi tehdä katselmuksia milloin huvittaa, vaan siihen täytyy olla laillinen peruste. Tässä tapauksessa olennaisinta on, oliko jossain naapurustossa MRL 150 §:n mukainen rakennushanke käynnissä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]