Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
27 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Laki ei erikseen sääntele, miten asunnon arvo määritellään osituksessa. Jos pariskunta kykenee osituksen tekemiseen sovinnollisesti, voivat he sopia asunnon arvon haluamallaan tavalla. Yksi vaihtoehto on pyytää kiinteistönvälittäjän arviota asunnon arvosta. Jos avioero on riitaisa, puolisot voivat hakea pesänjakajan määräämistä, jolloin hän määrittää asunnolla arvon.
Avioeron koittaessa puolisoiden omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti puoliksi, ja tämä koskee myös yhteisesti omistettua asuntoa. Varakkaamman puolison velvollisuus luovuttaa omaisuuttaan eli maksaa tasinkoa, kannattaakin huomioida yhteistä asuntoa mietittäessä.
Mikäli puolisoilla on erotilanteessa yhteistä asuntolainaa jäljellä, täytyy puolisoiden selvittää asuntolainansa ehdot erityisesti lainan takaisinmaksuehtojen osalta: ehdot vaikuttavat olennaisesti siihen, pystyykö toinen puolisoista ottamaan lainan kokonaan maksettavakseen.
Lainan ehdot voivat kuitenkin muodostua liian vaativiksi ilman parisuhteen toisen osapuolen taloudellista tukea. Tällöin asunnon myyminen voi olla ainoa varteenotettava vaihtoehto.
Osituksen yhteydessä tapahtuvasta kiinteistön saannosta on suoritettava veroa siltä osin kuin vastikkeena on käytetty muuta kuin jaettavana olevaa avio-oikeuden alaista varallisuutta, eli
1. osituksen yhteydessä tapahtuu kiinteistön tai arvopaperin omistajanvaihdos ja
2. osituksen yhteydessä käytetään ositusvarallisuuteen kuulumattomia varoja
Jos siis toinen puolisoista ottaa lainaa ostaakseen puolison osuuden kiinteistöstä, katsotaan tämä varainsiirtoveron alaiseksi saannoksi.
Toinen puolisoista voi siis hänen taloudellisten mahdollisuuksiensa mukaan ostaa asunnon omistuksen sinulta avioerotilanteessa. Ainoa huomioitava seikka on kuitenkin asunnon omistussuhteen muuttumisen vaikutus tasingon maksamiseen. Toisaalta jos puolisot pystyvät sopimaan keskenään osituksesta, voidaan tasingosta ja sen maksamisesta sopia hyvin vapaasti puolisoiden kesken.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.