Omistamme omakotitalon tontteineen puolison kanssa, molemmat 50%. Velkaa on jäljellä noin 50% arvioidusta markkina-arvosta. Erotilanne on haastava, ja haluaisin selvittää, onko mitään mahdollisuuksia luopua omasta osuudesta puolisolle ilman, että siitä koituu suuria veroseuraamuksia, tai puoliso joutuu ottamaan runsaasti lainaa lisää, jotta "ostaa" minut ulos?

1 vastaus


Minilex

27 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestä. Avioliiton purkautuessa avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan omaisuuden osituksessa. Avioliittolain mukaan osituksen piiriin kuuluu lähtökohtaisesti kaikki se omaisuus, joka puolisoilla oli ositusperusteen syntyessä.

Laki ei erik­seen sää­ntele, miten asun­non arvo mää­ri­tel­lään osi­tuk­sessa. Jos pa­ris­kunta ky­ke­nee osi­tuk­sen te­ke­mi­seen so­vin­nol­li­sesti, voivat he sopia asun­non arvon ha­lua­mal­laan ta­valla. Yksi vaih­toehto on pyytää kiin­teis­tön­vä­lit­tä­jän ar­viota asun­non ar­vosta. Jos avioero on riitaisa, puo­li­sot voivat hakea pe­sän­ja­ka­jan mää­rää­mistä, jol­loin hän mää­rit­tää asun­nolla arvon. 

Avio­eron koit­taessa puo­li­soi­den omaisuus jaetaan läh­tö­koh­tai­sesti puo­liksi, ja tämä koskee myös yh­tei­sesti omis­tet­tua asun­toa. Va­rak­kaam­man puo­li­son vel­vol­li­suus luo­vut­taa omai­suut­taan eli maksaa tasinkoa, kan­nat­taa­kin huo­mioida yh­tei­stä asuntoa mietittäessä.

Mikäli puolisoilla on ero­ti­lan­teessa yh­teistä asun­to­lai­naa jäl­jellä, täytyy puolisoiden sel­vit­tää asun­to­lai­nansa ehdot eri­tyi­sesti lainan ta­kai­sin­mak­sueh­to­jen osalta: ehdot vai­kut­ta­vat olen­nai­sesti siihen, pys­tyykö toinen puo­li­soista ot­ta­maan lainan ko­ko­naan mak­set­ta­vak­seen.
Lainan ehdot voivat kui­ten­kin muo­dos­tua liian vaa­ti­viksi ilman pa­ri­suh­teen toisen os­a­puo­len ta­lou­del­lista tukea. Täl­löin asun­non myy­mi­nen voi olla ainoa var­tee­no­tet­tava vaih­toehto.

Osituksen yhteydessä tapahtuvasta kiinteistön saannosta on suoritettava veroa siltä osin kuin vastikkeena on käytetty muuta kuin jaettavana olevaa avio-oikeuden alaista varallisuutta, eli
1. osituksen yhteydessä tapahtuu kiinteistön tai arvopaperin omistajanvaihdos ja
2. osituksen yhteydessä käytetään ositusvarallisuuteen kuulumattomia varoja

Jos siis toinen puolisoista ottaa lainaa ostaakseen puolison osuuden kiinteistöstä, katsotaan tämä varainsiirtoveron alaiseksi saannoksi.

Toinen puolisoista voi siis hänen taloudellisten mahdollisuuksiensa mukaan ostaa asunnon omistuksen sinulta avioerotilanteessa. Ainoa huomioitava seikka on kuitenkin asunnon omistussuhteen muuttumisen vaikutus tasingon maksamiseen. Toisaalta jos puo­li­sot pys­ty­vät so­pi­maan kes­ke­nään osi­tuk­sesta, voi­daan ta­sin­gosta ja sen mak­sa­mi­sesta sopia hyvin va­paasti puo­li­soi­den kesken.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]