Hei, ostimme kerrostaloasunnon 2014 alkuvuodesta. Asuntoon ei pitänyt olla tulossa merkittäviä remontteja seuraavaan viiteen vuoteen papereiden mukaan. Silloinen isännöintitoimisto/hallitus oli kuitenkin toiminut puutteellisesti asioiden selvityksissä ja myöhemmin valittu uusi hallitus teetti uuden kuntoselvityksen, joka paljasti putkien huonon kunnon ja hyvin nopeasti alettiin puhumaan putkiremontista, joka varmistui jo 2016/2017 taitteessa ja on nyt suunniteltu alkavaksi 2018 kesä/2019 kevät.

Onko meillä mahdollisuus vaatia korvauksia joltakin taholta asuntomme radikaalin ja ennenaikaisen arvonalenemisen johdosta? Myyjän vastuu(2 vuotta?) kerkesi mennä juuri umpeen ennen putkien kunnon oikean kunnon selviämistä. Ja millä tavalla kannattaisi menetellä, jos olemme korvaukseen oikeutetut?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Asunto-osakkeen myyjä on vastuussa asunnossa olevista virheistä, mikäli myyjä on jättänyt kertomatta olennaisia tietoja tai vääristellyt annettuja tietoja. Mikäli asunto on kunnoltaan tai muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi, kuin mitä ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää ottaen huomioon asunnon hinta, ikä, sekä muut asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset, on asunnossa tällöinkin lain mukainen virhe.
Et maininnut ainakaan, että myyjä olisi jättänyt tietoja antamatta tai vääristellyt niitä antaessaan. Onko edellisestä putkiremontista niin kauan, että voitaisiin nähdä putkistojen olleen käyttöikänsä päässä? Tätä pohdittaisiin toisen virhettä koskevan lainkohdan osalta. Mikäli edelliseen putkien kunnostamiseen on yli 20 vuotta, voisi olla aihetta olettaa sen olevan ajankohtainen. Riippuen tietysti tehdyistä toimista.
Laissa on mainittu salainen virhe, joka on määritelty sellaiseksi virheeksi, josta ostaja saati myyjä ei tiennyt eikä olisi pitänytkään tietää. Tällaista virhettä ei välttämättä edes huomaa asunnossa asuessa. Salaisesta virheestä ei voida tuomita vahingonkorvausta.
Mainitsemasi virhe on salaiseksi virheeksi luokiteltavissa, ellet kykene osoittamaan myyjän tienneen virheen olemassaolosta. Paras tapa olisi ollut menetellä yhtiökokouksessa ja vaatia hallitukselta vahingonkorvauksia yhtiön edun vastaisista toimista, mutta hallituskauden muututtua on edelliselle hallitukselle myönnetty jo vastuuvapaus. Mahdollisuutena on vielä hinnanalennuksen vaatiminen myyjältä, mikäli arvonalennus on merkittävä. Tämä tietenkin katsotaan suhteessa asunnon myyntihintaan, jossa on voitu huomioida talon vanhat rakenteet, ja verrataan sitä asunnon käypään arvoon. Hinnanalennuksen vaatiminen toteutetaan kanneteitse yleiseen tuomioistuimeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]