Ulosotossa on velkoja joista suurin on panttivelka pankille asuinkiinteistöstä.Pankin kanssa on sovittu,että velat hoidetaan 2.3.2016 jolloin perintöosuuteni tulee lainvoimaiseksi ja kattaa velat.Nyt kuitenkin ulosotto järjestää kirjallisen valvontamenettelyn 12.2 2016 ja kohde myytäisiin huutokaupassa? Onko tämä mahdollista?

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

vakituinen asunto ulosmitataan viime sijassa, vain jos velkojien saataville ei saa mitenkään muuten suoritusta. Tämä periaate ilmenee ulosottokaaren 4 luvun 24 §:stä. Niinpä ulosottomiehen on syytä odottaa noin kolmen viikon ajan, kunnes saatte maksettua panttivelan perinnöllä. Kiinteistön kiireellinen myynti olisi tässä tilanteessa kohtuutonta ja suhteetonta. (Näin on ainakin, jos muut velat eivät edellytä kiinteistön myyntiä.)

Käytännössä on mahdollista, että ulosottomies ei tiedä tai muista, että saatte kohta perinnön. Voitte ottaa vapaamuotoisesti yhteyttä ulosottomieheen ja kertoa perinnöstä, joka kattaa panttivelan. Tarvittaessa voitte vedota ulosottokaaren 4 luvun 63 §:ään, jonka mukaan myyntiä lykätään, jos velallinen tekee uskottavaksi, että suorittaa velan kohtuullisessa ajassa.

Toki on myös mahdollista, että ulosottomies ei lykkää myyntiä. Tällöin voitte tehdä ulosottovalituksen. Ulosottovalituksessa pyydätte käräjäoikeutta toteamaan, että ulosottomiehen pitää keskeyttää valvontamenettely ja lykätä myyntiä. Perustelette tätä sillä, että suoritatte kohta perinnöllä suurimman velan, ja että muut velat eivät vaadi kiinteistön ulosottoa.

Valituskirjelmä toimitetaan ulosottomiehen kansliaan, mutta valitus osoitetaan käräjäoikeudelle. Ulosottovalituksia eivät kuitenkaan käsittele kaikki, vaan vain Ahvenanmaan, Espoon, Etelä-Karjalan, Helsingin, Keski-Suomen, Lapin, Oulun, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Vantaan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeudet. Ulosottovalitus osoitetaan näistä sille, jonka toimialueella kiinteistö on. Valituksesta säädetään enemmän ulosottokaaren 11 luvussa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]