Haluaisin turvata talomme tulevaisuuden lapsille. Myisin oman osuuteni vaimolleni. Voiko (ja kannattaako)ko. maksun suorituksen määrätä kauppakirjaan osamaksuna..Mutta kaupan kohde (talon) omistus siirtyy heti. Jos kyse n. 200000e kokonais hinnasta(1/2 vaimon jo)Millaisiin osiin kannattaa hinta (100000e )jakaa. Pystytäänkö talottoman asumisoikeudella pudottamaan kauppahintaa.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Yhteisesti omistetun talon toinen yhteisomistaja voi myydä osuutensa toiselle yhteisomistajalle. Myyjä voi pidättää kaupassa käyttöoikeuden asuntoon, eli käytännössä asumisoikeuden talon puolikkaaseen. Kyseinen asumisoikeuden pidätys voidaan ottaa huomioon kauppahinnassa alentavana tekijänä.

Periaatteessa voitte itse määrittää sen arvon ja kauppahinnan, josta asunto myydään. Kauppahinnan voi myös suorittaa osamaksuina, jotka kannattanee määritellä siten, että ostava osapuoli pystyy niistä realistisesti suoriutumaan.

Täysin vapaa asunnon hinnoittelu ei kuitenkaan ole. Jos osuus asunnosta myydään markkinahintaa alemmasta arvosta, voidaan asunto-osuuden käyvän arvon ja kauppahinnan välinen erotus katsoa lahjaksi, josta on suoritettava lahjavero. Lisäksi jos toinen osapuoli joutuu maksukyvyttömyysmenettelyyn, voidaan alihintainen kauppa peräyttää vielä vuosienkin jälkeen. Myös mahdolliset perintöoikeudelliset kuviot kannattaa huomioida kauppaa tehtäessä.

Toivottavasti vastaus hiukan selkeyttää tilannetta. Kaupassa on edellä mainitusti syytä huomioida useita asioita, joten yksityiskohtien osalta suosittelen asiasta keskustelemista asiaan perehtyneen lakimiehen kanssa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]