Hei. Vanhemmilleni on määrätty sama ja yleinen edunvalvoja. Toimitin hänelle papereita ja sieltä löytyi heidän tekemänsä testamentti, lakimiehen kanssa tehty ja aito. Testamentissa mainittiin että kesämökkiä ei saa myydä ilman minun poikani lupaa ( poikani on ollut heille kuin oma poika) . Edunvalvoja kuitenkin pyysi myös kesämökin avaimet minulta samalla kuin heidän osakkeensa avaimet ja ennen kuin tiesi tästä testamentista. Kysynkin nyt että eikö pojallani ole lupaa käyttää kesämökkiä vaikka se on hänelle ikäänkuin testamentattu ? Olen huonoissa väleissä edunvalvojan kanssa ja riitelemme monesta asiasta, siksi kysyn tätä nyt täällä. Voiko edunvalvoja myydä kesämökin vaikka testamentissa vanhempani ovat halunneet että poikani päättää myynnistä ? Voimmeko vaatia kesämökin avaimen takaisin

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Testamentissa perittävä määrää, miten hänen omaisuutensa jaetaan hänen kuolemansa jälkeen. Tätä ennen itse perittävä päättää omaisuudestaan, eikä testamentilla ole merkitystä. Kerroit, että testamentissa sanotaan, että kesämökkiä ei saa myydä ilman poikasi lupaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kesämökki olisi testamentattu pojallesi vielä, vaan hän saa päättää ainoastaan sen myynnistä vanhempiesi kuollessa. Kaiken lisäksi kesämökki on tällä hetkellä vanhempiesi omistuksissa ja he saavat päättää (tai tässä tapauksessa edunvalvoja vanhempiesi etujen ja toivomusten mukaan) kesämökin käytöstä ja omistuksesta. Edunvalvoja pystyy myymään päämiehiensä (vanhempiesi) omaisuutta, kuten kesämökin, mutta tarvitsee tähän maistraatin luvan ja sen tulee olla vanhempiesi edun mukaista: ihan helposti edunvalvoja ei ryhdy kiinteistöjä myymään kuitenkaan, ellei siihen ole tarvetta.

Teillä ei ole oikeutta vaatia kesämökin avaimia, koska mökki ei ole teidän vaan vanhempiesi. Asiasta kannattaisi kuitenkin yrittää keskustella edunvalvojan kanssa, saisitko käyttää sitä tai onko äitisi ja isäsi olleet kesämökin käytöstä mitä mieltä ennen edunvalvojaa: edunvalvojan tulee kuitenkin toimia vanhempiesi edun ja mahdollisen tahdon mukaisesti. Mikäli vanhempasi ovat esimerkiksi aiemmin kertoneet edunvalvojalla haluavansa vain heidän käyttävän kesämökkiä, on se heidän tahtonsa eikä asialle voi mitään.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »