Onko lain mukaan sallittua ulkoiluttaa kissaa rivitaloyhtiössä niin, että edestakaisin kulkee ns. toisen pihan läpi? Yhtiössämme ei mitään päätöstä ei takapihojen osakashallintaan siirtämisestä ole tehty, eli jokaisella on "oma palstansa" josta pitää huolta, eli takapiha, ja pihalleen saa tehdä melkeinpä mitä vain, kunhan pitää kulkureitin pihalta pihalle vapaana piha perältä, jotta muutkin asukkaat voivat mennä ruohonleikkurin kanssa pihalleen ym. Naapuri kuitenkin ulkoiluttaa kissaansa meidän pihan läpi, keskeltä pihaa, terassimme kyljestäkin. Onko tämä jo jonkinlainen yksityisyydensuojaan vedottava asia? Naapurimme kun vetoaa vain siihen, että pihat ovat yhtiön hallinnassa olevaa aluetta. Jos kulkisikin reunoja pitkin niin asia ok, mutta keskeltä. Nurmikkommekin on kärsinyt "polusta".

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Rikoslain mukaan joka oikeudettomasti tunkeutuu taikka menee salaa tai toista harhauttaen kotirauhan suojaamaan paikkaan taikka kätkeytyy tai jää sellaiseen paikkaan syyllistyy kotirauhan rikkomiseen. Kotirauhan suojaamia paikkoja ovat asunnot, loma-asunnot ja muut asumiseen tarkoitetut tilat, kuten hotellihuoneet, teltat, asuntovaunut ja asuttavat alukset, sekä asuintalojen porraskäytävät ja asukkaiden yksityisaluetta olevat pihat niihin välittömästi liittyvine rakennuksineen.

Laissa ei ole määritelty, että kotirauhan suojaan kuuluvan pihan tulee olla asukkaan omistuksessa. Siten riittää, että piha liittyy kotirauhan suojaamaan asuttuun taloon. Kuka tahansa ei siten voi kulkea jonkun toisen pihalla, joka liittyy asuntoon. Kuitenkaan kotirauhan rikkomista ei ole, jos menee tapaamaan asunnossa asuvaa henkilöä, ellei tätä erikseen ole kielletty. Näin ollen naapurinne ei saisi kulkea pihallanne ollenkaan, koska se kuuluu teidän yksityisyyden suojan piiriin. Mikäli naapurinne ei suostu kehotuksista huolimatta lopettamaan kulkemistaan pihalla ja hänen toimintansa alkaa käydä häiritseväksi, voitte mahdollisesti tehdä poliisille rikosilmoituksen asiasta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »