Minilex - Lakipuhelin

Myyjän vastuu kiinteistökaupassa: tiedossa ollut laatuvirhe, jota ei oltu korjattu?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostimme n. 20v vanhan ”hyväkuntoisen” kiinteistön viime vuonna. Kuntotarkastaja totesi rakennusaikaisen virheen, jota pidettiin pienenä ja korjausta vähäisenä toimenpiteenä. Myyjä ei ollut maininnut tästä. Ostimme kiinteistön virheestä tietoisena. Myöhemmin on ilmennyt, että myyjä on tiennyt asiasta, mutta ei ole korjannut sitä. Myyjä on alan ammattilainen. Talo ei ole hänen rakentamansa.

Remonttia suunnitellessa kävi ilmi, että ko. virhe on aiheuttanut kosteusvaurion. Vaurion laajuus ja lopulliset korjauskustannukset selviävät vasta rakenteen purkamalla. Tämänhetkiset suunnitellut korjauskustannukset ovat 6% kiinteistön ostohinnasta.

Kysymys: Vapautuuko myyjä vastuusta, koska virhe on ollut ostajilla tiedossa vai voidaanko tulkita hänen menetelleen törkeän huolimattomasti?

1 vastaus


Minilex

Nainen

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Lain mukaan ostaja ei saa vedota laatuvirheenä seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan tekemistä. Ostaja ei myöskään saa vedota virheenä seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä. Jos ostaja on tullut tietoiseksi jostakin pienestä viasta, joka osoittautuukin kaulanteon jälkeen isommaksi, ei hän voi vedota isompaan laatuvirheenä.

Maakaaressa on kuitenkin säännös, jonka mukaan myyjä ei vapaudu vastuusta, mikäli hän on menetellyt kunnianvastaisesti ja arvottomasti taikka törkeän huolimattomasti. Ostaja saa tällöin vedota myös sellaisiin seikkoihin, jotka hänen olisi pitänyt ennakkotarkastuksessa havaita. Oikeuskäytännössä on katsottu, että mikäli kuntotarkastaja ei ole havainnut jotain virhettä, niin ei myöskään maallikko ostajan voida edellyttää havainnen virhettä ennakkotarkastuksessa. Kunnianvastaisena ja arvottomana taikka törkeänä huolimattomuutena voidaan pitää lain esitöiden mukaan toimintaa, jossa myyjä on menetellyt moitittavasti salaamalla tiedossa olevan vian. Samoin asuntokauppalaissa on vastaavanlainen säännös ja kyseisen lain esitöissä esimerkkinä on mainittu, että myyjä on salannut ostajalta tai pyrkinyt peittämään tiedossaan olleita olennaisia virheitä. Kuvailemassani tapauksessa mainitsit, että myyjän oli tietoinen virheistä, mutta ei ollut korjannut niitä. Kerroit, että ostitte kiinteistön virheestä tietoisina. Onko kauppakirjaan otettu jokin myyjän vastuun poistava yksilöity vastuurajoituslauseke kiinteistön virheistä?

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mikäli sinua jäi vielä askarruttamaan jokin, voit olla huoletta yhteydessä lakipuhelimeen.

Mukavaa päivää!

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »