Äitini, -37 syntynyt, sairastaa muistisairautta, mutta asuu edelleen yksin omakotitalossa, isämme on kuollut jo vuonna -95. Meitä lapsia on kolme jäljellä, yksi on kuollut pari vuotta sitten.
Äiti on palvelutalo1jonossa ja talo jää kohtapuoliin tyhjilleen. Kiinteistovälittäjä tulee lauantaina käymään ja tehdään hinta-arvio myyntiä varten.
Ilmeisesti muistisairas ei ole oikeutettu allekirjoittamaan mitään myyntipapereita, voiko hänlaittaa jo kuitenkin myyntiin talon? Vai tarviiko olla jo tässä vaiheessa edunvalvoja?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Oletan, että äitinne ei ole tehnyt tulevaisuuden varalle edunvalvontavaltuutusta? Tällaisessa voitaisiin määrätä henkilö, joka saa hoitaa äitisi asioita, mikäli hän ei siihen itse kykene. Tähän voidaan ottaa esimerkiksi lause, jonka mukaan valtuutettu saa myydä talon tietyissä tilanteissa. Tämän tehdäkseen, ihmisen on kuitenkin oltava suhteellisen perillä asioista vielä. Mikäli äitinne siis on kuitenkin vielä oikeustoimikelpoinen ja ymmärtää asioiden luonteen tarpeeksi, hän voisi tehdä edunvalvontavaltuutuksen. Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan, mikäli äitinne ei ole enää kykenevä hoitamaan asioitaan.

Edunvalvojan määrääminen on tarpeellista tilanteessa, jossa ei ole tehty edunvalvontavaltuutusta tai jossa henkilön todellisuuden taju on niin hämärtynyt, ettei hän selviydy enää asioidensa hoidosta ja tällöin muu syy kuten kiinteistön myynti puoltaa edunvalvojan määräämistä. Edunvalvoja voidaan määrätä myös tiettyä asiaa varten, kuten talon myynnissä edustamaan äitinne etua. Edunvalvojana pystyy myös toimimaan joku teistä lapsistakin. Yksinkertaista kiinteistön myynti ei silti ole: edunvalvojan on saatava tälle lupa maistraatista. Lupaa ennen täytyy esimerkiksi hankkia hinta-arvio talosta, jotta varmistutaan, ettei taloa mennä myymään pilkkahintaan äitinne tietämättä. Luvan kuitenkin saa maistraatilta yleensä nopeasti, kunhan kaikki asiat hoidetaan asiallisesti.

Riippuu siis äitinne muistisairauden laadusta, pystyykö hän tekemään enää edunvalvontavaltuutusta vai kannattaako hankkia edunvalvoja hoitamaan talokauppaa. Mikäli äitinne muistisairaus on sellainen, ettei hän ole kelpoinen tekemään asuntokauppaa ilman edunvalvojaa tai edunvalvontavaltuutettua, ei taloa saa ennen jommankumman määräämistä laittaa myyntiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »