Omistan sisareni kanssa yhteisomistuksessa vanhemmiltamme lahjaksi saadun mökkitontin, jossa on 2 erillistä mökkiä. Mökkejä ei ole nimetty kummallekaan erikseen vaan ovat molempien käytössä ,periaatteessa. Vanhemmillani on elin ikäinen nautintaoikeus ko. mökkeihin. Voiko sisareni lahjoittaa oman osuutensa lapsilleen ilman lupaani? Ulkopuoliselle sisareni osuutta ei käsittääkseni voi myydä ilman lupaani? t: Jaana

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

mökkitontin yhteisomistukseen sovelletaan lakia yhteisomistussuhteista. Lisäksi siihen sovelletaan sitä, mitä mahdollisesti on erikseen sovittu tai lahjoituksessa määrätty. (Kyseinen laki on ns. tahdonvaltainen eli syrjäytyy siltä osin, kuin sovitaan tai määrätään laista poikkeavasti.)

Tässä tapauksessa kummallakin sisarella on osuus tontin (ja mökkien) omistusoikeudesta; kummallakaan ei ole omistusoikeutta tiettyyn mökkiin. Lain 3 §:n mukaan yhteisomistaja voi toisia yhteisomistajia kuulematta luovuttaa osuutensa. Niinpä sisko saa lahjoittaa osuutensa lapsilleen teiltä kysymättä, paitsi jos sellainen on kielletty sopimuksessa (tai lahjoitusmääräyksessä).

Itse asiassa 3 §:stä seuraa myös, että siskonne saa jopa myydä osuutensa ulkopuoliselle ilman lupaanne – jos sitä ei ole kielletty sopimuksessa (tai lahjoitusmääräyksessä). Jos siskonne sattuu luovuttamaan osuutensa toiselle, teidän lienee viisasta tehdä saajan kanssa hallinnanjakosopimus: Siinä sovitaan, kenen yhteisomistajan hallinnassa on mikin mökki (ja tarpeellinen maa-alue). Yhteisomistus ilman hallinnanjakoa on näet usein riskialtista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »