Tevehdys, olisin tiedustellut että onko laillista huudattaa autoa päivästä toiseen "säädellen" harrasteautoja? Monta kertaa viikossa saa kuunnella kun naapuri huudattaa autoa autotallissaan autotallin ovet levällään ja ääni tulee suoraan tänne päin. On mukava nauttia kesäpäivistä ja viikonlopustakin kun toisen autojen huudatus kuuluu sisälle asti. Tätä on jatkunut jo monta vuotta.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Laki eräistä naapurussuihteista määrää, että kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi melusta tai tärinästä. Arvioitaessa rasituksen kohtuuttomuutta on otettava huomioon paikalliset olosuhteet, rasituksen muu tavanomaisuus, rasituksen voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen alkamisajankohta sekä muut vastaavat seikat.

Kohtuuttoman rasituksen poistamista tai rasitusta aiheuttavan toiminnan lopettamista kokonaan sekä rasituksesta aiheutuneen vahingon korvaamista on vaadittava rasituksen aiheuttajan kotipaikan tai rasituksen ilmenemispaikkakunnan käräjäoikeudessa taikka siinä käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä rasituksen aiheuttanut toiminta sijaitsee. Kohtuuttoman rasituksen poistamista tai rasitusta aiheuttavan toiminnan lakkauttamista on vaadittava viimeistään kolmen vuoden kuluttua siitä kun kohtuuton rasitus ilmeni.

Metelin aiheuttamista säädellään myös rikoslaissa. Rikoslain 24:1 §:n mukaan joka oikeudettomasti rikkoo toisen kotirauhaa metelöimällä on tuomittava kotirauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Voit siis nostaa kotipaikkakuntasi käräjäoikeudessa kanteen, jolla vaadit tuomioistuimen kieltämään naapurisi metelöinnin autotallissa. Vastaavasti voit tehdä asiasta rikosilmoituksen.


Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »