Meillä on ostettu kiinteistö kesäkuussa 2015, johon omistisoikeudet on kirjattu väärin. Miehelle 65 ja minulle35% . Lainaosuuksien mukaan kumminkin psuudet olevat 60 ja 40% . Miten nämä voi muuttaa ja tuleeko varainsiirtoveroa tuolta 5% lta uusiksi.
Entä voisiko tehdä keskinäistä velkakirjas tuosta 5 % että taloa myydessä se siirtyisi automaattisesti.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Se miten kyseisen 5 % omistusosuuden kanssa tulee menetellä riippuu siitä, onko kyseessä puhdas kirjausvirhe vai oikein kirjattujen omistusoikeuksien muuttaminen jälkikäteen.

Jos omistusosuudet on kirjattu lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin virheellisesti, virhe voi olla tilanteesta riippuen korjattavissa. Jos kyseessä on asiavirhe, eli esimerkiksi omistussuhteista on esitetty virheellistä selvitystä, virheen korjaaminen on harkinnanvaraista. Jos asia on kokonaisuudessaan ratkaistu oikein mutta rekisterissä on puhdas kirjoitusvirhe, tekninen vika tai vastaava virhe, virhe on aina korjattava. Virheestä on näissä tapauksissa ilmoitettava mahdollisimman pikaisesti Maanmittauslaitokselle, joka päättää korjaamisesta.

Jos omistusosuuksien kirjauksessa ei ole virhettä vaan tarkoituksena on jälkikäteen siirtää 5 % omistusosuus, joudutaan todennäköisesti maksamaan veroa. Omistusosuuden siirtoa kohdellaan tällöin kuin mitä tahansa kiinteän omaisuuden luovutusta. Kyseeseen tulee joko varainsiirtovero jos osuus luovutetaan vastiketta vastaan, tai lahjavero jos luovutus on vastikkeeton. Myös lainhuuto on tällöin haettava omistusosuuksien muutokselle.

Taloa myytäessä omistusosuuksia ei valitettavasti voi määrätä siirtymään automaattisesti. Omistusoikeuden siirtymiseen liittyvät lähtökohtaisesti aina veroseuraamukset, ja siksi omistusoikeuden automaattinen siirtäminen ei onnistu.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »