Ostin kesämökin sedältäni. Kauppakirjassa lukee että omistus ja hallintaoikeus siirtyy ostajalle heti ja myyjä pidättää itsellään elinikäisin käyttöoikeuden kiinteistöön.

Kuka nyt saa päättää mökillä olemisesta? Kuinka kulut jaetaan esim. vakuutukset, jätemaksut ja kiinteistöverot? Mitkä ovat kummankinosapuolen vastuut?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Kiinteistön käyttöoikeus

Maakaaren lähtökohtana on ostajan ja myyjän välinen sopimusvapaus eli ostajan ja myyjän vapaus sopia haluamallaan tavalla oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan.
Jälkiviisaasti voitaisiin todeta, että epämääräinen käyttöoikeuden pidättäminen on huono sopimusehto. Riitojen välttämiseksi olisi hyödyllistä määritellä sopimuksessa tarkemmin, mitä käyttöoikeuden alaan kuuluu. Lähtökohtaisesti hallintaoikeus tarkoittaa myös oikeutta käyttää kiinteistöä, joten sopimusta voitaisiin tulkita myös siten, että siinä on tosiasiassa pidätetty hallintaoikeus.

Maakaaren mukaan myyjällä on käyttöoikeuden pidätyksestä huolimatta velvollisuus huolehtia kiinteistön asianmukaisesta huolenpidosta. Setäsi tulee siis huolehtia kiinteistön välttämättömistä kunnossapitotoimenpiteistä ja korjauksista. Käyttöoikeuden haltijan tulee käyttää kiinteistöä huolellisesti eikä sille saa aiheuttaa vahinkoa. Käyttöoikeutta ei saa luovuttaa kolmannelle osapuolelle.

Lain mukaan ostaja ei saa määrätä kiinteistöstä niin, että myyjän sovittujen oikeuksien käyttö estyy. Mitä ilmeisimmin tarkoituksena on ollut jättää sedälläsi laajat hallintaoikeutta vastaava käyttöoikeus, joten setäsi saa päättää mökillä oleskelusta. Mainitsemasi kulut ovat omistajan vastuulla, mutta asiasta on tietenkin mahdollista sopia toisinkin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »