Minilex - Lakipuhelin

Käsiraha asuntokaupassa, jos sopimuksen ehdot eivät toteudu.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokauppoja tehdessä kauppakirjaan on merkattu, että kauppahinta suoritetaan kahdessa erässä seuraavasti. Kaupantekotilaisuudessa maksetaan käsiraha 10% kauppahinnasta, mikä suoritus kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoittamisella.

Kauppahinnan toinen erä xxxxx euroa maksetaan 31.12.2015 mennessä.

Kauppakirjassa kerrotaan lisäksi, että myyjällä on oikeus purkaa tässä kauppakirjassa tarkoitettu asunnon kauppa, jos myyjä ei hyväksy kauppaa tai kaikkia kauppakirjassa sovittuja kauppaehtoja viimeistään 31.12.2015 mennessä (purkava ehto).

Kysymys kuuluu, mitä tapahtuu jos toista erää ei makseta päivämäärään mennessä, jos sopimuksesta ei ilmene sopimussakkoa? Saako myyjä lain mukaan pitää käsirahan vai palautuuko se ostajalle?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Asuntokauppoihin sovelletaan asuntokauppalakia. Seuraamukset toisen maksuerän maksamatta jättämisestä eräpäivään mennessä riippuvat hieman siitä, onko kyseessä uuden vai käytetyn asunnon kauppa. Viivästyskorkoa on kuitenkin aina maksettava korkolain mukaisesti. Lisäksi myyjällä voi olla oikeus purkaa kauppa ostajan maksuviivästyksen johdosta.

Käsirahasta puolestaan säädetään asuntokauppalain 3 luvussa. Sen mukaan, jos kauppa jää syntymättä tarjouksen tekijän puolella olevasta syystä, myyjällä on oikeus pitää käsiraha tai saada sovittu vakiokorvaus/sopimussakko. Kun vakiokorvauksesta ei ole sovittu ei kaupan syntymättä jäämisestä voi siis seurata vakiokorvausta/sopimussakkoa. Maksetun käsirahan voi kuitenkin menettää. Tarjouksen tekijä voi kuitenkin asuntokauppalain 3 luvun 3 §:n 2 momentin nojalla menettää enintään neljä prosenttia tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta, joten koko 10 prosenttia ette siis tämän johdosta menetä. Käsirahan menettämisen määrää voidaan myös yksittäistapauksessa sovitella.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »