Minilex - Lakipuhelin

50-luvulla tehty maa-alueen kauppa josta lainhuudatus tekemättä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

50-luvulla on tehty pienen maa-alueen kauppa. Kauppakirjalla myös kaupanvahvistajan allekirjoitus. Lainhuudatus tekemättä. Mistä summasta lasketaan varainsiirtoveron määrä? Lasketaanko se kauppakirjalla olevan hinnan perusteella vai nykyarvon mukaan? Nykyistä arvoa ei ole määritelty. Kuka sen määrittää? Pitääkö varainsiirtoveroa maksaa 4 % vai maximissaan tuplat eli 8 % koska varainsiirtoveroa ei ole aikoinaan maksettu? Maa-alue sijaitsee alueella, jonka naapurissa on omakotitalo eli kyseessä lienee tontti eikä metsämaa. Periikö verottaja kiinteistöveroa tontista takautuvasti vuosikymmenten ajalta, jos lainhuudatus tehdään vasta nyt?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Kiinteistön luovutuksessa varainsiirtovero on 4 % kauppahinnasta tai muun vastikkeen arvosta. Varainsiirtovero lasketaan siis kauppakirjalla olevan hinnan perusteella. Jollei lainhuutoa ole haettu säädetyssä ajassa, veroa korotetaan 20 prosentilla jokaiselta alkavalta kuukaudelta siitä päivästä lukien, jona lainhuutoa olisi viimeistään tullut hakea (varainsiirtoverolaki 29.11.1996/931). Veroa korotetaan kuitenkin enintään 100 prosentilla.

Verotus voidaan oikaista verovelvollisen vahingoksi viiden vuoden kuluessa (vuodesta 2017 alusta kolmelta vuodelta). Tässä tapauksessa kiinteistöveroa voi siten periä takautuvasti viiden vuoden ajalta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »