Hei!
Taloyhtiössämme on ollut syystalvella 2017 jonkinlainen vuoto kellarissa. Samoihin aikoihin marras-joulukuussa alkoi asuntooni tulla hajua huoneiston toisesta vaatehuoneesta, jonka seinän takana sijaitsee kuilu, jossa kulkee talonputkistoa. Seinässä on myös ns. huoltoluukku, josta varsinkin iv:n ollessa täysillä, tulee kovasti korvausilmaa huoneistooni ja hajua. Myös tammikuussa on ollut kattokaivon jäätymistä, ja vettä on ilmeisesti silloinkin tullut kellariin. Nyt taloyhtiö ei suostu hormia tutkituttamaan, vaan velvoittavat minut maksamaan tutkimukset. Asia on jo edennyt terveystakastajallle, ja siitä huolimatta yhtiö ei ole halukas asiaa tutkimaan. Meneekö tämä nyt ihan lain mukaan?

1 vastaus


756 vastausta

Hei,

Lain mukaan asunto-osakeyhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Yhtiön tulee pitää kunnossa ensinnäkin osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet sekä lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut näiden kaltaiset perusjärjestelmät. Yhtiön on lisäksi korjattava sellaiset osakehuoneiston sisäosat, jotka ovat vahingoittuneet yhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluvan rakenteen, tai muun rakennuksen osan vian tai tällaisen vian korjaamisen vuoksi. Edellä tarkoitettu yhtiön korjausvastuu koskee siis sellaisia rakenteita, eristeitä ja perusjärjestelmiä, jotka yhtiö on toteuttanut, tai hyväksynyt vastuulleen. Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle sellaisesta osakehuoneiston viasta tai puutteellisuudesta, jonka korjaaminen kuuluu yhtiölle. Ilmoitus tulee tehdä viivytyksettä.

Osakkeenomistaja voi lain mukaan teettää asunnossaan yhtiön kustannuksella sellaisen yhtiön vastuulla olevan kiireellisen kunnossapitotyön, joka on tarpeen muun lisävahingon välttämiseksi. Tämän lisäksi osakkeenomistaja voi teettää kunnossapitotyön, jonka tekemättä jättämisestä aiheutuu osakkeenomistajalle vähäistä suurempaa haittaa, ja jonka suhteen taloyhtiö ei ole kirjallisen huomautuksen saatuaan viivytyksettä ryhtynyt riittäviin toimiin. Yhtiön hallinnassa olevissa tiloissa osakkeenomistaja voi puolestaan teettää yhtiön kustannuksella yhtiön vastuulla olevan kunnossapitotyön, jos kunnossapitovelvollisuuden laiminlyönti rajoittaa olennaisesti osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttöä, ja jos yhtiö ei ole kirjallisen huomautuksen saatuaan viivytyksettä ryhtynyt riittäviin toimiin. Riittävien toimien arvioinnissa otetaan huomioon työn laatu, osakkaalle aiheutuva haitta ja muut olosuhteet.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]