Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakeyhtiö, ostaja vaatii hinnanalennusta vesivaraajasta ja hormin kunnosta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pieni taloyhtiö (4 as), ostajan teettämä tarkastus osoitti (n puoli vuotta kauppojen jälkeen), että hormit huonossa kunnossa ja niitä ei saa käyttää ennen korjausta. Kustannus 2000€/ asunto. Rakennusvuosi 1981, hormit alkuperäiset ja nuohous suoritettu vuosittain. Nyt ostaja vetoaa piilovirheeseen ja vaatii hinnanalennusta (mh 267000€). Myös lämminvesivaraaja mennyt rikki tänä aikana ja vaativat siitäkin korvauksia. Lämminvesivaraajat oli päätetty vaihtaa seuraavien parin vuoden sisällä taloyhtiön kokouksessa. Onko nämä riittävät syyt hinnanalennukseen?

1 vastaus


Minilex

Nainen

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Piilovirheen taikka toiselta nimeltään salaisen virheen tulee olla merkittävä, jotta hinnanalennus tulisi tapauksessa kysymykseen. Tämä tarkoittaa sitä, että vähäisten salaisten virheiden osalta myyjä ei voi joutua vastuuseen. Lain mukaan salainen virhe on kyseessä, jos asunto on varustukseltaan, kunnoltaan tai muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin mitä ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää huomioiden asunnon hinta, sen ikä, alueella tavanomainen varustetaso, kohtuullista asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset sekä muut seikat.

Hinnanalennus on yleisesti määräytynyt korjauskustannusten määrän mukaan, mutta arviointi on joka tapauksessa yksilöllistä ja siinä otetaan kokonaisuus huomioon. Oikeuskäytännössä on katsottu, että salaisen virheen korjauskustannusten ollessa noin 5 % kauppahinnasta, kyse on myyjän vastuulle kuuluvasta salaisesta virheestä.

Saadakseen hinnanalennusta, tulee ostajan reklamoida virheestä kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän on havainnut virheen taikka hänen olisi pitänyt se havaita. Ostajalla on oikeus saada hinnanalennuksena palautettavalle kauppahinnalle korkolain mukaista tuottokorkoa siitä päivästä lukien, jona myyjä vastaanotti kauppahinnan.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Lisäkysymyksissä voit olla yhteydessä lakipuhelimeen.

Mukavaa päivää!

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »