Olemme kaverin kanssa miettineet pitkän pyörämatkan ajamista euroopan halki. Haluaisimme tempauksella rahoittaa opiskeluamme yms ja lahjoittaa osan tuotoista hyväntekeväisyyteen. Mitä meidän kannattasi tehdä? Onko suomessa mitenkään mahdollista kerätä rahaa yksityiseen käyttöön? Voiko oman yrityksen perustaa pelkästään tämän takia? Kiitos!

1 vastaus


Minilex

67 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Rahankeräyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa. Rahankeräys saadaan toimeenpanna vain viranomaisen antamalla luvalla (rahankeräyslupa). Rahaa saa kerätä vain varojen hankkimiseksi yksinomaan yleishyödylliseen toimintaan. Rahankeräyslupaa siten voida edes myöntää yksittäiselle ihmiselle, vaan esimerkiksi yleishyödylliselle yhteisölle tai säätiölle. Yritys perustetaan aina elinkeinonhankkimistarkoituksessa, eikä sille voida myöntää rahankeräyslupaa.

Poikkeuksena yleishyödyllisyyden vaatimuksesta rahankeräys saadaan toimeenpanna 1) varojen hankkimiseksi taloudellisissa vaikeuksissa olevan yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi; 2) varojen hankkimiseksi päiväkodin ryhmän, koululuokan tai vakiintuneen opinto- tai harrasteryhmän opiskelun tai harrastustoiminnan edistämiseksi.

Keräyslupa voidaan siis aina myöntää vain yleishyödylliselle yhteisölle (sekä esim. kirkolle, ks. rahankeräyslaki 7§), joka toimii yleishyödyllisessä tarkoituksessa. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa yhdistys kerää rahaa esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneen perheen auttamiseksi. Kahdelle yksittäiselle henkilölle ei keräyslupaa myönnetä, mutta voitte perustaa yleishyödyllisen yhteisön. Siltikään lupaa ei myönnetä, jos yhdistyksen tarkoituksena on kerätä rahaa kahden yksittäisen opiskelijan opintojen rajoittamiseksi. Keräyslupa on mahdollista saada suuremman opintoryhmän opiskelun edistämiseksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »