Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
Minilex Oy
34 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Laki ei kiellä alle 18-vuotiaita olemasta tietokoneiden admineita. Alle 18-vuotiaalla henkilöllä voi täysin laillisesti olla järjestelmänvalvojan oikeudet tietokoneessa. Laki ei sääntele mitenkään sitä, miten ihmiset tietokoneidensa käyttö- ja hallintaoikeudet asettavat. Tietokoneen omistajan omistusoikeuteen kuuluu olennaisena osana oikeus käyttää konetta haluamallaan tavalla. Omistaja saa siis vapaasti päättää tietokoneensa järjestelmänvalvojan oikeuksien käyttämisestä ja niiden myöntämisestä. Tämä pätee, vaikka omistaja olisi alle 18-vuotias.
Tapauksesi kannalta olennaista on se, onko alle18-vuotias itse kyseessä olevan tietokoneen omistaja vai omistaako tuon tietokoneen esimerkiksi hänen vanhempansa. Jos alle 18-vuotias omistaa itse tietokoneen, hän voi yllä mainitulla tavalla olla admin halutessaan. Jos taas tietokoneen omistusoikeus kuuluu esimerkiksi alle 18-vuotiaan vanhemmille, saavat he omistusoikeutensa perusteella päättää järjestelmänvalvojan oikeuksien myöntämisestä. Jos vanhemmat eivät tällaisessa tilanteessa halua myöntää lapselleen admin-oikeuksia, ei mikään laki heitä velvoita siihen. Vanhemmat saavat tällöin päättää, kuka käyttää tietokonetta ja millaisin oikeuksin, koska heillä on koneen omistusoikeus. Jos alle 18-vuotias haluaa tällaisessa tilanteessa saada admin-oikeudet, hänen kannattaa lähestyä asiaa sovinnollisesti ja yrittää päästä yhteisymmärrykseen vanhempiensa kanssa. Sama pätee luonnollisesti silloinkin, kun tietokoneen omistaa joku muu kuin alle 18-vuotiaan vanhemmat.
Lisätietoa tässä vastauksessa mainituista tai sivutuista oikeudellisista aiheista saat tutustumalla www.minilex.fi-sivustolla oleviin artikkeleihin. Jos jokin asia jäi askarruttamaan, voit myös soittaa lakipuhelimeemme, jolloin pystymme selventämään tarkemmin juuri Sinun tapauksesi kannalta relevantteja sääntöjä.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.