Minilex - Lakipuhelin

Julkisuudessa kuvatun kuvamateriaalin julkaiseminen nettiin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Olen taannoin alkanut ajamaan kamera kypärääni kiinnitettynä, ja aikomuksena on julkaista nettiin poikkeuksellisia liikennetilanteita joita se tallentaa. Siksipä mietityttää semmoinen seikka, että onko laillista julkaista nettiin kuvamateriaalia, jossa on sensuroimattomia naamoja tai rekkarikilpiä?

1 vastaus


Minilex

29 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Perustuslain 12 § mukaan jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Näin ollen kuvaaminen julkisella paikalla on sallittua, sillä se on osa perustuslaillista sananvapautta.

Kuvaaminen on siis lähtökohtaisesti sallittua, ellei sitä ole laissa erikseen kielletty. Esimerkiksi rikoslain mukaan kuvaaminen muun muassa kotirauhan suojaamassa paikassa ilman lupaa on kiellettyä.

Rikoslain mukaan se joka ilman lupaa esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon.

Näin ollen, kun kuvia levitetään, on harkittava, jos kuvat loukkaavat jonkun kunniaa tai yksityisyyttä. Eli, jos kuvassa olevan henkilön voi tunnistaa, ja jos tämä kuva asettaa tämän henkilön epäedulliseen asemaan, voi tämä olla rikos. Jos kuva siis antaa kuvassa olevasta henkilön toiminnasta esimerkiksi väärän käsityksen joka voisi aiheuttaa tälle henkilölle vahinkoa tai kärsimystä, voi tämän kuvan levittäminen olla rikos.

Jos kuvamateriaalista voi tunnistaa ihmisiä kannattaa ennen kuvamateriaalin julkaisemista miettiä, jos kuvamateriaali voi aiheuttaa kuvassa olevalle tunnistettavalle henkilölle ongelmia. Kuvamateriaalia ei siis saa käyttää loukkaavasti eikä harhaanjohtavasti, ja vaikka julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa siis saa kuvata ilman kuvan kohteen suostumusta, pitää tätä kuvamateriaalia julkaistaessa kuitenkin aina ottaa huomioon yksityiselämän suoja.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]