Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
60 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Puolisolla on oikeus vaatia korvausta toisen puolisonsa ansiotoiminnan edistämiseksi tehdystä työstä. Vaatimus on mahdollista tehdä ja korvausta vaatia ilman sopimustakin, jos se työn laadun tai muiden olosuhteiden vuoksi olisi kohtuullista. Jos korvauksen maksamisesta ei ole sopimusta, korvausta tulee vaatia vuoden kuluessa sen kalenterivuoden lopusta, jona työ tehtiin. Todistustaakka on korvausta vaativalla.
Kohtuullisuutta arvioitaessa on pidetty tärkeänä työtä tehneen puolison asemaa tosiasiallisena työntekijänä. Ilman korvausta puolison hyväksi tehdystä kokopäivätyöstä onkin saatu korvauksia myöhemmin oikeudessa.
Yhtiömuodolla ei ole väliä arvioitaessa oikeutta korvaukseen puolison ansiotoiminnan hyväksi tehdystä työstä. Tärkeää on ansiotoiminnan hyödyn jakautuminen. Kaikissa yhtiömuodoissa on mahdollista kohdistaa yhtiön tuottama hyöty yhdelle henkilölle. Tällaisissa tapauksissa olennaista on tehdyn työn tuoton kohdentuminen puolisolle.
Kysyjän on mahdollista vaatia ja saada korvausta tekemästään työstä viimeisen vuoden ajalta. Vaikka kyseessä on osakeyhtiö, kysyjän puoliso on käytännössä saanut taloudellisen hyödyn itselleen ollessaan ainoa osakkeenomistaja. Työkorvauksen ohella on mahdollista, että avioehdon kohtuullistamisen edellytykset täyttyvät. Tällöin kysyjälle voitaisiin hyvittää työpanos myös vuotta pidemmältä ajalta esimerkiksi siten, että kaikki puolisoiden omaisuus katsottaisiinkin avio-oikeuden alaiseksi.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.