Hei! Meillä on ystäväni kanssa ongelma! Hänen toipuessaan aivoinfarktista viime kesänä hänen ns ystävä käytti hyväkseen hänen tokkuraisuuttaan ja viekkaudellaan kasvattajan kanssa anastivat hänen kissansa.Ystäväni oli poliisi kuulustelussa yhden kerran ja hänen muistamattomuus poliisin toimesta nimettiin valehteluksi ja esitutkinta lopetettiin.Mikä nyt neuvoksi hän kaipaa rakastaa kissaansa paljon ja hänen terveyden tila stressin vuoksi on huonontunut.Kissaa kasvattaja ei ole aikonut palauttaa ja nyt ystäväni on yrittänyt ottaa yhteyttä kasvattajaan sopiakseen vahingonkorvauksesta mutta hän ei vastaa yhteyden ottoihin.Millä vahingonkorvaus vaatimuksen ja miten saisi hänelle?
Minilex
30 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Juridisessa mielessä lemmikkieläin on omistajansa irtainta omaisuutta. Rikoslain 28:1 §:n mukaan varkautena pidetään sitä, kun joku anastaa toisen hallusta irtainta omaisuutta. Jos kissan kasvattaja on luvatta ottanut myymänsä kissan itselleen ilman aikomusta palauttaa sitä, saattaa kyseessä olla varkaus. Vaikka kasvattaja olisi esimerkiksi huolissaan eläimen hyvinvoinnista, ei hän voi vain noutaa eläintä pois, vaan hänen tulisi tällöin kääntyä viranomaisten puoleen.
Rikoksen uhrilla on oikeus vahingonkorvaukseen rikoksen aiheuttamasta haitasta. Omaisuusrikoksen uhri voi vaatia korvausta esinevahingosta, jos esine on vahingoittunut, tuhoutunut tai se on hukattu. Tavoitteena on saattaa uhri korvauksella taloudellisesti samaan tilaan, jossa hän oli ennen rikoksen tapahtumista. Uhrin terveydentilan heikentyminen voi tulla henkilövahinkona korvattavaksi, mutta sen näyttäminen, että terveydentilan heikentyminen johtuu nimenomaan kissan anastamisesta, ei välttämättä ole helppoa.
Jos esitutkinta on asiassa jo kertaalleen päätetty, vaatii esitutkinnan uudelleen aloittaminen sitä, että asiassa on ilmennyt uusia seikkoja ja uusi esitutkinta olisi siksi perusteltua.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.