Onko laillista tehdä Youtubeen pelivideoita, joissa kuvataan pelattavaa peliä (videopelit, tietokonepelit - esim. Minecraft) tai liittyykö tällaisiin videoihin joitain laillisia rajoituksia? Onko peleillä tekijänoikeuksia, jotka estävät niiden kuvaamisen pelivideolle?

Pelivideoissa pelin kuvaamisen lisäksi usein myös kommentoidaan peliä ja sen pelaamista. (Esimerkki pelivideosta: https://www.youtube.com/watch?v=vTB5brpLZF0 )

Kiitos jo etukäteen!


1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

tekijänoikeudet koskevat myös pelejä. Tietokoneohjelmat ovat nimenomaisesti mainittu tekijänoikeuslaissa kirjallisina teoksina. Sinänsä esimerkiksi pelin sisältämiin kolmiulotteisiin malleihin voi kohdistua omat tekijänoikeutensa, mutta kysymyksesi kannalta merkitystä on vain pelikokonaisuudella.

Tekijänoikeuslain 20 §:n mukaan ”kun teoksen kappale on tekijän suostumuksella myyty tai muutoin pysyvästi luovutettu, kappaletta saadaan käyttää teoksen näyttämiseen julkisesti.” Tämän perusteella pelivideo voisi olla laillista teoksen näyttämistä, sillä ohjelman toiminnan kuvaaminen on sen näyttämistä, eikä siinä luoda kappaletta ohjelmasta kenellekään. Itse pelivideon tekijälle voi myös syntyä tekijänoikeus videokokonaisuuteen.

Kannattaa huomata, että musiikin lisääminen videoon ei ole musiikin näyttämistä, vaan kopion luomista musiikista, mitä koskevat erilaiset säännöt. Lähtökohtana voi pitää, ettei musiikkia saisi laittaa omaan videoon ilman oikeudenhaltijan lupaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]