Hei,
Kysyisin miten menetellä, kun naapuritontin 2-3 koiraa haukkuu aamu 6.30- ilta noin 22 saakka jatkuvasti ulkona ollessaan (työaikana ja yöllä ovat ilmeisesti sisällä).
Koirat saattavat olla ulkona ollessaan hetkellisesti hiljaa, mutta sillä sekunnilla kun mistä tahansa tulee pienikin ääni tai jotain näkyy, niin alkavat haukkumaan. Tilanne on sietämätön enkä voi olla pihallani olenkaan.

Aion mennä keskustelemaan asiasta kasvotusten, mutta tuskin on suurta merkitystä.. Olen pitänyt kirjanpitoa haukkumisesta sekä äänittänyt meteliä.. Onko laki asiassa puolellani? Miten ehdotat että kannattaa edetä?
Kiitos vastauksesta!

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

34 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Paras ratkaisu asiaan on, että menet puhumaan asiasta naapurisi kanssa kasvotusten ja yrität saada asian sovittua sovinnollisesti.

Siinä tapauksessa, että naapurisi on yhteistyöhaluton tai kyvytön kouluttamaan koiriansa hiljaisemmiksi, laissa on muutama pykälä, joista voi olla Sinulle hyötyä.

Jos tilanteesi on niin sietämätön kuin kysymyksen perusteella vaikuttaa, voisi rikosilmoituksen tekeminen olla suositeltavaa. Naapurisi saattaa syyllistyä rikoslain mukaiseen kotirauhan rikkomiseen, sillä hänen vastuullaan olevat koirat rikkovat kotirauhaasi metelöimällä. Jos naapurisi katsottaisiin syylliseksi kotirauhan rikkomiseen, hänelle seuraisi luultavasti sakkoa. Lisäksi, jos naapuritontti on lähellä yleistä paikkaa, voi naapurisi syyllistyä järjestyslain mukaiseen järjestysrikkomukseen, koska hänen vastuullaan olevat koirat häiritsevät yleistä järjestystä metelöimällä. Lain silmissä koira katsotaan omaisuudeksi ja koiran omistaja on vastuussa sen tekemisistä. Järjestysrikkomuksesta seuraisi naapurillesi rikesakkoa. Tässä kappaleessa mainitut rikosoikeudelliset seuraamukset ovat varsin rajuja luonnehtimaasi tilanteeseen nähden. Rikosoikeudellisen rangaistuksen tuomitseminen edellyttää paljon todisteita ja tässä tapauksessa nähdäkseni varsin pitkään jatkunutta häiriötä. Voi nimittäin olla, että naapurisi yrittää tosissaan saada koiria hiljaisemmiksi, mutta ei ole vielä onnistunut. Tällöin häneltä puuttuu rikostuomion edellyttämä tahallisuus tai tuottamus.

Jos asuisitte samassa taloyhtiössä tai jos naapurisi olisi vuokralaisena toisen henkilön omistamassa asunnossa, Sinulla olisi käytössäsi asunto-osakeyhtiölain tai lain asuinhuoneiston vuokrauksesta sisältämät tehokkaat keinot häiriöihin puuttumiseksi. Kysymyksestäsi tulee kuitenkin sellainen mielikuva, että naapurisi omistaa viereisen kiinteistön itse ("naapuritontin koirat"), jolloin osakehuoneiston haltuunotto tai vuokrasuhteen purku eivät valitettavasti voi tulla kyseeseen. Näiden puuttumiskeinojen uhka ja asunto-osakeyhtiön ja vuokranantajan mahdollisuus varoitusten antamiseen mahdollistaisivat rikossyytöksiä lievemmän tavan puuttua ongelmaasi.

Lisätietoa tässä vastauksessa mainituista tai sivutuista oikeudellisista aiheista saat tutustumalla www.minilex.fi -sivustolla oleviin artikkeleihin. Mikäli taas tunnet tarvitsevasi tarkemmin tapaukseesi räätälöityä oikeudellista neuvontaa esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisessä, suosittelen soittamaan lakipuhelimeemme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]