Minilex - Lakipuhelin

Kriittinen/parodinen internetvideo suomalaisesta elokuvasta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hei,

Haluaisin kysyä, mitä Suomen laki määrää internetvideon muodossa julkaistuista parodioista ja arvosteluista. Esimerkkinä tästä Nostalgia Critic - ohjelma, jota voi löytää youtubesta suoralla hakusanalla. Videolla siis on vuoropuhelua tekijän ja elokuvan klippien välillä kriittisessä, komedisessa ja opetuksellisessa merkityksessä. Internetvideo ei siis tarjoa vaihtoehtoa alkuperäiselle tuotokselle, vaan on uusi, oma tuotoksensa (oman käsityksen mukaan).

Jos minä tekisin esimerkiksi Luokkakokouksesta Nostalgia Criticin tapaisen videon, olisinko juridisissa vaikeuksissa tai jos joutuisin oikeuteen, voisiko oikeus päättää asian hyväkseni?

1 vastaus


Minilex

43 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tekijänoikeuslain mukaan julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Olennaista näin ollen on, että olet tekemässä omaa teostasi etkä vain esimerkiksi julkaisemassa kohtauksia kyseisestä elokuvasta, ja että sitaatilla on asiallinen yhteys teoksen sisältöön. Otteiden ottaminen alkuperäisestä teoksesta sen arvostelemiseksi ja omien mielipiteidesi perustelemiseksi sekä havainnollistamiseksi on lähtökohtaisesti tällaista lain tarkoittamaa hyväksyttävää käyttöä. Kuvailemasi kaltaisia arvosteluja kohtaan aloitetut toimenpiteet rajoittuvat lähes yksinomaa videon poistamisen vaatimiseen, ja katsoisinkin että sinua kohtaan tuskin voidaan tapauksessa muihin toimenpiteisiin ryhtyä. Juridisiin vaikeuksiin näin ollen tuskin voit joutua kunhan käyttö pysyy hyväksyttävänä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]