Tiivistetysti:
Hyvä ystäväni antoi minulle n. 6kk sitten lemmikkikissansa, koska ei voinut enää huolehtia niistä. Kyseessä kahden yksityishenkilön välinen ”kauppa”, jolloin ei ole tehty erillisiä luovutussopimuksia. Sain kissat ilmaiseksi, ystäväni ei pyytänyt rahaa ja sovimme näin. En ole kieltänyt ystävääni tulemasta luokseni katsomaan eläimiä. Nyt kuitenkin X syistä, hän ei halua olla kanssani enää tekemisissä ja tilanne on se, että kirjaimellisesti kiristää minulta rahaa kissoista puolen vuoden jälkeen. Minusta tämä on kohtuutonta, kun alunperin on sovittu tietyllä tavalla. Hän päätti ystävyyssuhteen, en minä. On tehnyt näin ennenkin, kiristi entiseltä miesystävältään rahaa välien katkaisemisen yhteydessä. Onko poliisiasia?

1 vastaus


Minilex

135 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Kerrotun perusteella kyseessä on ollut lahja. Silloin kun lahja on täytetty ei sitä voida peruuttaa tai siihen liittyen lisätä ehtoja, ellei tästä ole erikseen sovittu aikaisemmin. Siten velvollisuutta maksaa jo annetusta lahjasta ei ole.

Rikoslain mukaan kiristys on kyseessä silloin, kun joku pakottaa toisen luopumaan sellaisesta taloudellisesta edusta, johon kiristäjällä ei ole oikeutta. Kiristäminen tapahtuu uhkaamalla. Kiristysuhkaus voi käsittää käytännössä mitä tahansa edellyttäen, että uhkauksen toteuttamisella olisi uhrin näkökulmasta kielteisiä seurauksia. Siten kiristys ei edellytä rikoksen tekemisellä uhkaamista. Olennaista on, että uhkaus saa uhrin luopumaan taloudellisesta edusta.

Siten tällaisessa tilanteessa on vaikea sanoa, voidaanko teko luokitella kiristykseksi, sillä teko ei ole johtanut ilmeisesti taloudellisesta edusta luopumiseen. Tämän seurauksena voi olla todennäköistä, ettei teko täytä rikostunnusmerkistöä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]